När opinionssiffrorna sjunker som en sten i vatten försvarar sig alliansen med, att det var detta vi sa och gick till val på. Men hur stämmer det?

För att börja i huvudstaden så sa en överväldigande majoritet i Stockholm med kranskommuner nej till trängselskatter. Sveket fortsätter med EU-minister Cecilia Malmströms tysta Europapolitik som hon tänker fixa själv utan att fråga medborgarna till råds genom folkomröstning.

Alliansen har inget mandat för att representera svenska folket i EU-frågor när de ströp den debatten i valrörelsen. Vi som tillhör den stora majoriteten som tar över efter nästa val måste förbehålla oss ångerrätt över alla tokigheter som alliansen genomför. De som gör affärer med alliansen kan få bekymmer efter nästa val.

Försäljningsminister Mats Odell tänker avyttra nationalklenoder som levererar in stora pengar till statskassan. Han försöker konfirmera tilltaget med att betala av på statsskulden som ligger på 30 procent av bruttonationalprodukten, vilket är mycket lite i Europa och världen. Som jämförelse ligger Italien, Grekland och Belgien med flera länder inom EU på 100 procent eller mer i statskuld av BNP. Den största skulden har Japan men den skall också ställas i paritet till nationella tillgångar.

Den japanska valutan har ändå blivit stark. Detta gör att exporten blivit för dyr, till exempel är de japanska bilarna svårsålda på världsmarknaden. Nationalekonomerna varnar Mats Odell för att betala av statsskulden. Det kommer att leda till att kronan stärks och exporten försvåras. Odell påstår att nationaltillgångarna måste säljas nu för att få ut bästa pris.

Detta är inget annat än en självuppfyllande profetia Blir detta verklighet drabbas vi av en starkt ökad arbetslöshet. Det jag nu redogjort för är kanske det allvarligaste. Men mindre svek nog så allvarliga är uppskjutet avskaffande av fastighetsskatten och utjämningssystemet. Vidare blir de hushållsnära tjänsterna en byråkratisk labyrint som ofta kan behöva avgöras i domstol. Alliansen lovade att minska byråkratin men detta är också ett löftesbrott. Mer finns att redovisa och det bevisas av den snabba djupdykningen i opinionen så kort efter valet som är ett rekord för någon regering i modern tid.

L.Ljungh