När ordförande och avtalssekreterare för fackförbunden inom industrin, FI-rådet, träffades idag på morgon var den gemensamma andan att avvisa förslaget från de opartiska ordförandena, opo.

Sedan avtalsdelegationerna träffats senare under dagen står det klart att det blir ett fackligt nej. Det är bland  annat nivån på lönepåslagen som gör att facken inte kan acceptera medlarnas förslag.

Treårigt avtal
Budet från de opartiska ordförandena innebär ett treårigt avtal och tar  upp förslag om lönepåslagens storlek och utformning samt särskilda  höjningar av lägstalönerna. FI-rådet kunde konstatera att opo i stort  sett lagt fram samma bud till alla 16 avtalsdelegationer från IF Metall, Skogs och trä, Sif och Sveriges Ingenjörer.

Positiva arbetsgivare
Redan igår, fredag, var både IF Metalls ordförande Stefan Löfven och Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt kritiska till budet.
Teknikföretagens Karl Olof Stenqvist var mer tillfreds med förslaget. Även David Johnsson, förhandlingschef hos arbetsgivarna inom Trä och möbelindustriförbundet, uttrycker sitt gillande.

– Vi är försiktigt positiva. Vi tycker att det är väldigt intressant  med treårigt avtal. Avtalet är dock lite dyrt, säger han.