Slavarbetet avskaffades under 1800 talet sägs det, jag är inte direkt benägen att hålla med. I dagens industrisamhälle är det pengarna som styr. Företagarna vill ha mer av kakan och sist i kedjan står arbetaren, den mest manipulerade människan på jorden.

Jag tycker det är konstigt att vi jobbar för låga löner. I transportbranschen är det så att vi jobbar och håller tyst, om vi får en ny bil eller mer krom på starkhornet. Vi struntar i arbetsmiljön, det vill säga. den arbetsmiljö som finns utanför vår bil. I transportbranschen frågas det inte om övertidsersättning eller förmåner.

Vi struntar i vår kommande pension, för vi fick ju den senaste dragbilen med 500 hästar under huven. Detta fenomen inte speciellt för just transportbranschen utan finns lite överallt. Folk som börjar en anställning frågar inte efter vad kollektivavtalet säger att de ska ha i lön, utan tar det de blir erbjudna. Varför ringer ringer man inte till facket och frågar vilken lön man ska ha för ett visst jobb?

Ingen slump
Så har vi detta med försäkringar som arbetsgivaren ska hålla med så den anställde har ett fullgott skydd i arbetet. Då blir diskussionen ”att det händer ju inte mig”. Den dag det händer något, ringer vi till facket och skriker på omedelbar hjälp, då kan det uppstå ett problem och det är att ombudsmännen kanske inte kan hjälpa till, av olika anledningar. Då heter det att facket kan studsa till varmare trakter. Ingen tänker på att denna situation aldrig skulle ha uppstått om den anställde hade gjort vissa kontroller.

Nu kommer vi till ett intressant ämne, pensionen. Vilken 20-åring tänker på sin pension när man börjar jobba? Väldigt få kan man säga. Där har också arbetsgivaren ett ansvar.

Genom att man har ett kollektivavtal eller är ansluten till en arbetsgivarorganisation ska arbetsgivaren göra inbetalningar till vår pension och då spelar det ingen roll om en arbetstagare bryr sig eller ej, för personen är ju skyddad och har sin pension. Som vi arbetstagare håller på nu riskeras det att bli många fattiga pensionärer om 30-40 år.

Borde sno konceptet
När vi arbetare avstår från löner och förmåner samt pension, tror ni att företagarna begär mindre pengar för att göra jobben? Sedan har vi det klassiska argumenten som vissa företag kör med, ”det går så dåligt, så jag har inte råd att betala ut mer i lön denna månad” och ”jag har inte råd med försäkringar”, får man höra. Om det går så dåligt bör man väl lägga ner företaget?
Slutligen har vi fenomenet att företagarna organiserar sig i olika föreningar för att se till att de får sin del av kakan. Jag undrar varför inte en arbetstagare organiserar sig.

Här kommer då den klassiska klyschan ”arbetare förena er och vi ska segra”. Men det stämmer. Om alla ställer samma krav måste arbetsgivaren svara upp mot dem. Men hur ska vi få folk att förstå den fackliga kampen? Vad vet jag, många orkar nog inte ens läsa detta och andra bryr sig nog inte ändå. Där har vi det stora problemet, många bryr sig inte. Tänk om alla ändå ville stanna upp och tänka en liten stund.

Patrik Rosén
Fd lastbilschaufför avtalstecknare avd 5, Svenska Transportarbetareförbundet