PRIVAT PENSIONSSPARANDE. Bara tre av tio arbetare tror att pensionen kommer att räcka. Sex av tio uppger att de har börjat spara på egen hand till pensionen.

Det kan jämföras med att varannan tjänsteman tror att pensionen kommer att räcka till. Samtidigt säger åtta av tio tjänstemän i försäkringscentralen Foras undersökning från januari i år att de sparar till pensionen. Oron för pensionen är alltså utbredd. Men är den välgrundad? Irene Wennemo, utredare vid LO, tror att människor i allmänhet överskattar sitt behov av pension.

– Det är lätt att utgå från sin situation i dag. Man glömmer att utgifterna blir mindre när barnen är stora, och att man inte behöver lika stor bostad som pensionär.

Många håll att stoppa
– Att pensionsspara när man har småbarn är knappast rätt för någon. Man har aldrig så stort behov av pengar som när barnen är små.

– Ta reda på hur mycket du faktiskt får innan du köper en sparprodukt, råder Ellen Nygren, pensionsförhandlare vid LO. Samla in uppgifter om avtalspensionen från alla jobb du har haft, och lägg ihop det med den allmänna pensionen. Om du sedan tycker att
du behöver spara, så överväg fler sparformer än en vanlig pensionsförsäkring.

I många fall blir människor positivt överraskade när de räknar ihop vad de får i pension, enligt Irene Wennemo. Problemet är att det är så svårt att få överblick. Allt fler som bor i Sverige har tjänat in pension i andra länder.

Varierande behov
– Behovet av sparande beror också på vad du vill göra som pensionär, påpekar Anna Allerstrand, trygghetsekonom vid AMF Pension.

När Fora frågar människor från 15 år och uppåt vad de vill göra som pensionärer är ”resa” vanligaste svaret. Det kräver förstås mycket pengar.

– Men nästan lika många vill framför allt umgås med sina anhöriga, och det är ju gratis, säger Anna Allerstrand.

SE-UPP-FAKTA: Privat pensionsförsäkring kan bli dålig affår
Nu när de orange kuverten skickas ut vill bankerna få dig att teckna en privat pensionsförsäkring. Tänk dig noga för, det kan bli en dålig affär, av flera skäl. Du sänker din skatt, säger banken, och det är sant att de pengar du sparar i pensionsförsäkringen får dras av i deklarationen. Det minskar din inkomstskatt nu. Men när pengarna i pensionsförsäkringen börjar betalas ut beskattas de – du har bara skjutit beskattningen framför dig.

Att skjuta på skatten är lönsamt endast för dem som tjänar över 26.000 kronor i månaden, och betalar både kommunal och statlig inkomstskatt. De kan räkna med lägre skatt (bara kommunalskatt) när de blir pensionärer och inkomsten är mindre. För dig med lägre lön finns ingen skattefördel. Tvärtom kan kommunalskatten ha höjts när du blir pensionär (mycket talar för att kommunalskatterna måste höjas i framtiden).

Får du låg pension kan du ha rätt till bostadstillägg för pensionärer. Bostadstillägget är inkomstprövat – det bygger på en ganska komplicerad beräkning av relationen mellan inkomsten och hyran. I den inkomst som prövas ingår (förutom allmän pension och avtalspension) också inkomst från privat pensionsförsäkring.

Att du har en privat pensionsförsäkring kan faktiskt sänka ditt bostadstillägg så mycket att du får mindre att leva på som pensionär än om du hade struntat i att pensionsspara! Ett bra alternativ för dig som vill spara för ålderdomen är att betala av på dina bostadslån. Det påverkar inte ditt eventuella bostadstillägg som pensionär. Stor förmögenhet minskar visserligen bostadstillägget – men värdet av den villa eller lägenhet du bor undantas när förmögenheten räknas fram.

Läs också: fler artiklar ur LO-Tidningens pensionsskola

Räkna ut din pension: på en webbplats där staten och pensionsbolagen samarbetar

Allmän pension:
Läs också mer: på Försäkringskassans hemsida
Läs också mer: på PPM:s hemsida

Avtalspension:
Läs också mer: på Foras hemsida
Läs också mer: på webbplatsen Pensionsvalet
Läs också mer: på Statens pensionsverks hemsida
Läs också mer: på Electums hemsida
Läs också mer: på Collectums hemsida
Läs också mer: på AMF Pensions hemsida
Läs också mer: på Folos hemsida
Läs också mer: på KPA:s hemsida
Läs också mer: på Alecas hemsida