Fredag den 9 mars om en vecka kan industriförhandlingarna komma igång på allvar. Opo räknar med att ha lagt ett slutbud då.

– Det är vår målsättning att avsluta förhandlingarna i samband med nästa helg, säger Benne Lantz, som leder industriavtalets sju opartiska ordföranden – opo.

Redan på måndag kommer opo att lägga fram en principskiss för avtalen. Industriavtalets särskilda medlare arbetar sammanlagt med 29 avtal, som samtliga går ut den sista mars.

I dag, fredag, ser det ut som att parterna på teknikavtalet och livsavtalet har kommit längst.

På teknikområdet ser det ut som löner, lägstalöner och avtalets längd är de olösta frågorna. För livsmedelsparterna är arbetstiden den heta frågan. Arbetsgivare vill kunna lägga arbetstiden friare under året.

För IF Metall handlar det om sex avtalsområden – teknik, allokemiska, kemi, gruv, gemensamma metallavtalet samt stål och metall.

Bara på teknikområdet har parterna gemensamt formulerat vad som återstår att lösa i förhandlingarna. Parterna på de övriga fem områdena kommer på måndag sätta sig för att sätta på pränt vad som är kvar att förhandla om.