Livsmedelsarbetarna blir den första gruppen inom LO som kommer att täckas av en privat arbetslöshetsförsäkring. Nästa vecka räknar förbundet med att sluta ett avtal med Folksam.

Från och med den 1 april får knappt 40.000 medlemmar i Livs en arbetslöshetsförsäkring via Folksam.

– Villkoren i a-kassan har försämrats men våra medlemmar måste fortfarande köpa mjölk och betala hyra. Därför tycker vi att en försäkring behövs, säger Pauli Kristiansson, ombudsman på Livs.

Avgift höjs ej
Försäkringen som ska ingå i det fackliga medlemskapet innebär att den som blir arbetslös får ut, oavsett tidigare inkomst, 80 procent av sin lön i 200 dagar.

Den vanliga a-kassan ger endast 80 procent upp till 18.700 kronor.

Kostnaden för försäkringen uppges bli mellan 5 och 7 kronor per medlem, men förbundet har i dagsläget inga planer på att höja den fackliga medlemsavgiften.

Att Livs nu tecknar en privat arbetslöshetsförsäkring är något unikt i LO:s historia.

En parantes?
LO har alltid fäktats för att staten ska ta ett stort ansvar för arbetslöshetsförsäkringen.

Enligt Leif Håkansson, LO:s tredje vice ordförande, är facket är fortfarande inne på den linjen – men försämringarna i a-kassan har tvingat vissa förbund att ta fram dessa lösningar.

– En privat inkomstförsäkring är en parantes till nästa val då vi hoppas på en förändring, säger Leif Håkansson, LO:s tredje vice ordförande.

Arbetslösheten i Livs ligger kring sex procent.