Omkring 6.000 byggnadsarbetare på Skanska ska kryssa i om de inte är med i facket och därmed inte vill betala granskningsarvoden. För de oorganiserade ska inte längre 1,5 procent dras på lönen.

Skanska i Sverige skickade i onsdags ut blanketter till alla sina anställda byggnadsarbetare där de får kryssa i om de är oorganiserade och inte vill betala granskningsarvode. Sveriges Byggindustrier har uppmanat sina medlemsföretag att sluta dra granskningsarvoden på oorganiserade byggnadsarbetares lön. Det är en effekt av att arbetsgivarna tolkat domen från Europadomstolen så att det är lagbrott att fortsätta dra arvoden från oorganiserade.

De slipper därmed ett löneavdrag på cirka 400 kronor i månaden och Byggnads förlorar lika mycket. Omkring tio–femton procent är oorganiserade.

Håller koll
– Alla stora företag hittar snart en rutin för det här. Det är viktigt att inte använda informationen till att skapa register över vilka som är med i facket, säger Hans Hörnqvist, ansvarig för yrkesarbetarfrågor i Skanska Sverige.

Skanska skickar ut blanketterna till byggnadsarbetare som går både på byggnads- och på anläggningsavtalet. Men enligt anläggningsavtalet är det arbetsgivaren som betalar arvodet direkt till Byggnads.

– Många springer emellan avtalen, därför måste vi skicka ut blanketten till alla. Vårt bekymmer är att få ut information så att alla ser den, säger Hans Hörnqvist, ansvarig för yrkesarbetarna i Skanska Sverige.

– Och så måste vi dubbelchecka med Byggnads så att inte en medlem skickar in och vill få bort arvodet.

Byggnads yrkar i avtalsförhandlingarna på att arbetsgivarna ska betala arvodet även i byggnadsavtalet.

Blir inte det enklare för företagen?

– Det vill jag inte kommentera för det tillhör avtalsförhandlingarna, säger Hans Hörnqvist.

– På så vis kan vi eliminera domen helt. Vare sig oorganiserade eller organiserade blir kränkta på det viset, säger däremot Gunnar
Ericson, Byggnads avtalssekreterare.

Läs också: nyhetsartikeln "Inbetalt granskningsarvode bluff"