Sekos begär tvisteförhandling om lönen med ett polskt företaget som betalar lägre löner än avtalets lägsta.

Facket anser också att det är arbetsgivarorganisationen Almega som har skapat problemet genom att skaffa ett branschavtal åt polska Laczpol utan att ta med facket i avtalsdiskussionerna.

– Almegas agerande är helt vansinnigt – att de inte kontaktar oss när de skriver avtal. Jag förstår inte hur Almegas medlemmar kan acceptera sådant. Det här slår ju ut dem som följer avtalet, säger Christer Klingener, ombudsman för Seko i Göteborg.

Får 12.800
De polska teleteknikerna har berättat för Sekoombudsmannen Kjell Johansson i Växjö att de får 1.400 euro i månaden. Det motsvarar 12.800 kronor. Minimilönen i avtalet är 13.700 kronor.

Kjell Johansson förklarar att lönen för de polska teleteknikerna borde ligga på mellan 19.000 och 20.000 kronor för att de ska komma upp i samma nivå som sina svenska kollegor.

Minst tolv
Seko vet inte hur många av Laczpols teletekniker som jobbar i Sverige. Kjell Johansson känner till tolv som arbetar i Växjötrakten

Tvisteförhandlingarna med Laczpol kommer att ske den 14 mars. Facket hävdar att företaget bryter mot avtalet. Dessutom pågår en inrangeringsförhandling av branschavtalet, där Seko kräver att de polska teleteknikerna ska ha 19 .500 kronor i månaden.

FAKTA: Kom från väster
Stormen Per drog in västerifrån över Sverige en söndag i januari.  Vindhastigheten nådde orkanstyrka på flera håll.
Tre personer dog av fallande träd.  Minst 275.000 hushåll var strömlösa i minst en natt. Trafiken till lands och sjöss drabbades av stora problem.