Öppningsklausuler är inte längre ett krav från träarbetsgivarna. Inte heller flexibel arbetstid eller förbud mot sympatiåtgärder.

– Vi har inte haft inte den framgång vi hoppats på, säger David Johnsson, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Trä- och möbelindustriförbundet.

Han påpekar också att träarbetsgivarna inte använder beteckningen öppningsklausuler utan att kravet var att ha möjlighet att ändra på kollektivavtalet lokalt.

Bara lön kvar
Det handlar om avtal för 22.000 personer som jobbar under träindustriavtalet, som är Skogs- och träfackets största avtalsområde.

Arbetsgivarna berättade i dag, onsdag, i ett pressmeddelande att parterna är överens om alla väsentliga frågor utom lönen. Fackets avtalssekreterare Per-Olof Sjöö är lite överraskad av arbetsgivarnas beskrivning och att systemförändringarna är avskrivna. Han säger dessutom att lönen inte är någon liten fråga.

Arbetsgivarna har bjudit 6 procent under tre år. Fackets krav är 3,9 procent i ett ettårigt avtal. Höjning av lägstalöner och individgaranti har parterna inte diskuterat, men David Johnsson förklarar att arbetsgivarna inte är intresserade av någon höjning av lägstalönerna.

Opo på väg
Parterna kommer att träffa sina opo, som ska hjälpa dem att nå en överenskommelse, på fredag och arbetsgivarnas David Johnsson säger:

– Jag uppfattar det som att fackets och vår uppfattning är att vi kan klara resten av förhandlingarna på egen hand.