/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/graffiti.jpg
Kanske blir det fler utställningar för graffitikonstnären Robin Everborn, 20. Scartprojektet har gett honom självförtroende och lust att söka in på Konstfack till hösten. Foto: Leif R Jansson.

Klotter blir till konst i ungdomsprojektet Scart. Nu ställs graffiti-målningarna ut på galleri i Stockholm. ”Big Ninja” står det med klarlila bokstäver mellan kakelugnen och de stora fönstren på Galleri Kocks på Södermalm i Stockholm. Målningen som täcker hela väggen har Robin Everborn gjort tillsammans med sin kompis Calle.

Robin, som är 20, har målat i sex år. Han säger att han sett så mycket graffiti under uppväxten att det föll sig naturligt att börja måla själv. Sedan ett år deltar han i projektet Scart – Snake city art – på Boo Folkets hus i Nacka utanför Stockholm. Där får han och ett 20-tal andra unga en chans att måla graffiti lagligt.

– Man får möjlighet att uttrycka sig på tavlor i stället för att vara utomhus. Då har man mer tid och kan gå ett steg längre och tänka igenom vad man gör. Det gör att man utvecklas, säger han.

Mellan de stora fönstren hänger den sparsmakade målningen Sorry som på många sätt är färgsprakande Big Ninjas motsats. En liten osäker figur dränks i nedrinnande färg.

– Det är bara fantasi. Det är så med graffiti, det blir vad det blir, säger Viktor Ahlqvist, 13, upphovsman till verket.

Han har alltid gillat att måla och började med graffiti för två år sedan. På Folkans fritidsgård får han inte bara färgen gratis utan också handledning av erfarna graffitikonstnärer. Graffitiprojekt som Scart är omdis-kuterade. I Stockholm och i flera andra kommuner råder nolltolerans mot klotter, och graffiti ses som skadegörelse. Scart får inga pengar från Nacka kommun, eftersom politikerna tror att projektet ger mer klotter på stan.

– Vi tror att det är tvärt om. Man vinner inget genom krig. Intresset för att måla graffiti är jättestort bland de unga, och då måste man erbjuda ett lagligt alternativ, säger Bitte Fossbo, som är projektledare för Scart.

Inte heller ungdomarna som deltar i utställningen tror att Scart uppmuntrar till skadegörelse.

– Jag blir inte mer peppad att gå ut och måla, snarare tvärt om. Visst är det viktigt för vissa att få synas, men nu ser ju folk det man gör ändå genom utställningen, säger Robin innan han drar ner mössan och går och hälsar på vernissagebesökarna.

FAKTA: Uråldrigt klotter
Tidigt klotter kan man hitta på resterna av Pompejis väggar. Den moderna klottervarianten kom hit från USA i mitten av 1980-talet.
Tre typer av graffiti är tags, throw-ups och pieces. Taggar är kombinationer av olika bokstäver, som är sammanfogade med varandra. Throw-ups är taggar med större och lite mer utvecklade bokstäver, ofta färgfyllda. Pieces är de stora målningarna med mycket färg och det vi i dagligt tal brukar kalla graffiti.
Källa: Brås klotterrapport 2003