SISTA ORDET. Det finns en myt om att banker gillar konkurrens. Det gör de inte alls. Det är en söndagsskoleförkunnelse förbehållen marknadsreligiösa politiker av borgerlig typ.

Banker är intresserade av en enda sak. Att tjäna pengar. Och pengar tjänar de lättast om de kommer överens om att inte konkurrera med varandra. Det är vad våra banker med framgång ägnat sig åt under senare år.

Den ekonomiska liberalismens fader Adam Smith har sagt att när två bankdirektörer träffas börjar de omedelbart att konspirera mot allmänheten. Det stämmer fortfarande.

Det är statens sak att hålla bankernas vinningslystnad i schack.

Men den nuvarande regeringen är inte intresserad av det.  Den ser som sin främsta uppgift att sälja ut Nordea och bolåneinstitutet SBAB till någon av de svenska storbankerna så att dessa kan öka sina vinstmarginaler. Storfinansens väl går före folkets.

Prispressaren försvinner
Låter det som en långsökt spekulation? Inte om vi får tro Cecilia Aronsson, krönikör i Veckans Affärer. I sin senaste kolumn beskriver hon ett tänkbart affärsupplägg för utförsäljningen:

”Om staten först sålde SBAB till Nordea och sedan sålde Nordea skulle staten få betalt för SBAB två gånger om. Nordea och SBAB är nämligen värda mer tillsammans än var för sig. Om SBAB går upp i Nordea försvinner en av de tuffaste prispressarna på bolånemarknaden, vilket lättar trycket på storbankernas marginaler.”

I ett nästa steg ska sedan Nordea med SBAB i bagaget säljas vidare till SEB. Det är vad borgerliga regeringar drömt om alltsedan Bo Lundgrens tid, påminner krönikören om.

Man kan tycka att krönikörens bekymmer över SEB:s vinstmarginal är något överdrivet. Förra året kammande SEB hem nära 16 miljarder i vinst.

Det är lätt att inse varför de privata storbankerna vill lägga beslag på Nordea och SBAB. Om de kan komma åt deras kunder kan de tjäna ännu mer pengar än i dag.

Särskilt SBAB är en nagel i ögat på storbankerna. SBAB ägs till hundra procent av staten och har en enda uppgift: att pressa räntorna på bolån.

Svenska folket har sparat fem miljarder om året tack vare SBAB
Det uppdraget har SBAB skött med bravur. Inte nog med att SBAB gett bolån till betydligt lägre ränta än andra långivare. SBAB har även tvingat övriga långivare att överlag sänka sina räntor för att inte tappa kunder.

Lågt räknat har SBAB sänkt de totala lånekostnaderna för bolån med fem miljarder om året. För en genomsnittlig bolånekund betyder det 6.000 kronor mindre i ränteutgifter. Det är vad alla har tjänat på SBAB som prispressare.

Men nu är det över. Nu ska SBAB säljas ut. Dagens Industri gråter krokodiltårar och skriver i en ledare att ”SBAB har visserligen förbättrat konkurrensen på sin marknad, så det vore trevligt om inte någon av de största konkurrenterna slukar bytet. Men den som bjuder högst får naturligtvis köpa”.

Så ska en slipsten dras. Allt är nu riggat för att storfinansen ska ta över statens banker. Och sedan kan SEB med Mats Odells välsignelse höja bolåneräntorna så mycket de behagar.

Än en gång tänker konspirerande bankdirektörer grundlura en marknadsreligiös minister. Tyvärr tyder mycket på att de kan gå i land med bedrägeriet.