Handels tre Skånevarslen från januari avblåsta sedan en sminkbutik i Kristianstad har skrivit på kollektivavtalet och en mataffär ansökt om medlemskap i arbetsgivarnas organisation.

Kosmetikbutikens ägare Victoria Frankenius säger till Dagens Nyheter att när hon i går måndags eftermiddag skrev under avtalet var det inte frivilligt och att risken finns ”att facket skrämmer små företagare till att inte anställa fackligt anslutna om det här får fortsätta”.

Mogens Anderson, ombudsman på Handels avdelning i Helsingborg, säger att om Handels inte engagerar sig i att teckna avtal på små företag skulle det inte bli många arbetsplatser kvar.

– För mig är det glasklart att även om företaget har en enda halvtidsanställning så ska det vara kollektivavtal, säger han och tillägger att han ser varje varsel som ett personligt misslyckande.

Försäkring viktigast
Lönenivån är sällan det största problemet hos arbetsgivare som inte vill teckna avtal, däremot försäkringarna, anser han. För även om arbetsgivaren på egen hand kan teckna försäkringar, blir skyddet inte lika allomfattande. Genom kollektivavtalet tecknas ett paket med försäkringsbolaget Afa, som innehåller en viktig garantiregel. Regeln innebär att försäkringen gäller även om arbetsgivaren kommer på obestånd eller av annan anledning låter bli att betala försäkringspremien.

Själv har Mogens Andersson haft hand om blockadvarslet mot East asian food. Det varslet är nu framflyttat till den 5 mars, mest som en försiktighetsåtgärd innan medlemskapet i Svensk Handel registrerats.

Två blockader till
Under våren förutspår Mogens Andersson ytterligare två blockader, eftersom förhandlingarna strandat med en Helsingborgsbutik som ingår i en stor sportkedja och med en fiskgrossist i Klippan.

De två ärendena har varit utdragna men påskyndas nu av fjolårets beslut från Handels om att varsel kan läggas även om enskilda medlemmar på företaget inte driver frågan.