Strax efter valet utlyste moderaterna tävlingen om Sveriges bästa arbetare. Runt 100 personer har nominerats och nu har juryn haft sitt första möte.

Partisekreterare Per Schlingmann tycker att intresset varit överraskande stort. Han berättar att många lagt ner stor möda på att motivera sin kandidat.

– Det finns framför allt två typer av kandidater. Det är de som gjort stora insatser på sin arbetsplats och de som sett till att ordna jobb åt sig själv och kanske andra i en besvärlig situation, säger han.

I juryn ingår, förutom Per Schlingmann, de moderata riskdagsledamöterna Jan Ericson och Helena Rivière samt Ninni Markow, som är organisationskonsult och psykolog.

Inga kriterier
Per Schlingmann berättar att juryn inte har några bestämda kriterier utan ska försöka utse Sveriges bästa arbetare bland de nominerade. Inom två veckor ska det vara klart vem som vinner titeln.

Vinnaren och den som nominerat vinnaren ska få äta lunch med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i Riksdagsrestaurangen.

I många Mc Donaldsrestauranger utses Månadens medarbetare. För detta finns gemensamma kriterier som handlar om kvalitet, service och omtanke samt respekt och omtanke för sina arbetskamrater. Vinnaren får flera saker bland annat en presentcheck på 400 kronor, en särskild pin och sitt namn ingraverat på en tavla.

102 ton kol
I Sovjet fanns också en variant av arbetarutmärkelse.

Aleksej Stachanov var verksam på 1930-talet. Han var gruvarbetare och särdeles duktig. På mindre än sex timmar bröt han 102 ton kol. Hans bedrift blev mycket uppmärksammad och lade grunden för ett belöningssystem i Sovjet: den arbetare som utsågs till Arbetets hjälte fick olika slags förmåner.

I Kina har det funnits flera motsvarigheter till Stachanov. En av dem var Li Feng. Hans namn översattes på skoj till Leif Äng.