/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/margham1.jpg
Margareta Hammarström basar över 540 anställda inom gynekologi, förlossning och BB på Södersjukhuset i Stockholm. Ryktet säger att hon är en bra chef. Foto: Anders Wiklund.

Mormors rötter i det religiösa Bohuslän avgjorde indirekt Margareta Hammarströms yrkesval. Det förtryck av kvinnors sexualitet som fanns i mormors berättelser gjorde tonåringen upprörd. Margareta såg att det fanns mycket att göra för att minska kvinnors skamkänslor.

Så när Margareta Hammarström under läkarutbildningen kom i kontakt med gynekologin kände hon att det var rätt. Hon hade hittat hem. I dag är hon verksamhetschef för kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm. 540 medarbetare inom bland annat gynekologi, förlossning och BB är det Margareta som ansvarar för.

Kvinnors sjukdomar och sexualitet blev en livsuppgift. Egentligen träffas vi för att ryktet säger att Margareta Hammarström är en bra chef. Hon behandlar sina medarbetare som människor, inte som luft. Hon ser och bekräftar, tycker åtminstone en del. Och det gäller särskilt dem som följt henne från arbetsplats till arbetsplats, från Karolinska sjukhuset, via privat klinik tillbaka till landstinget igen.

I betraktarens öga
Vem är hon, undrar vi? Berömmet gör henne glad och samtidigt ödmjuk. Hon säger att det bara är andra som kan avgöra om hon är en god ledare eller inte. Å andra sidan finns hos Margareta en genomtänkt idé om ledarskap.

En del har hon med sig från tiden som entreprenör. Hon startade en privat kvinnoklinik i början av 2000-talet och det viktigaste uppdraget var att samla personalen, få alla gå mot samma mål och nå ett gemensamt arbetssätt. Den möjlighet som hon hade där, att själv forma arbetet, finns för övrigt i offentliga vården numera, säger hon.

En annan bärande del i ledarskapet hör samman med uppväxten, tror hon. Mammas bakgrund och pappas mer radikala livssyn gav henne en värdegrund som bygger på allas lika värde. I praktiken betyder det att prata, prata, prata. Lyssna och reflektera. Samt ge förtroende, inte lägga sig i.

– Jag kan inte allt själv. Jag utnyttjar allt som finns i medarbetarnas tankevärld. Frågar och undrar. Jag samlar ihop alla tankar, kommer tillbaka och berättar hur jag övervägt och varför jag fattat mitt beslut.

Lögner håller inte
Trovärdighet är här ett nyckelord. Det får inte finnas några hemligheter, chefen måste berätta allt, även det han eller hon inte vet. Personalen ska veta, säger Margareta Hammarström, att jag inte ljuger. Det ska de vara helt säkra på. Det är trovärdigheten som ger chefen möjlighet att göra saker, att förändra, förbättra och att utveckla verksamheten. Blir det bekymmer på vägen så går Margareta vidare med det och försöker lösa problemet.

– Jag kan komma till ett dåligt resultat men då har jag försökt, och så förklarar jag vad som hänt.

Mycket prat låter kanske i någons öron lite flummigt. Hon går gärna runt och frågar hur det är, så mycket hon hinner. Men hon gör det med viss systematik, ett av våningsplanen på väg bort från arbetsrummet och det andra våningsplanet på väg tillbaka. På så sätt hoppas hon att många ska vilja byta några ord med henne. Hon får samtidigt en glimt av verksamheten.

Margareta Hammarström verkar inte vara en som flummar, en som pratar i stället för att göra. Tvärtom tror hon på långsiktiga strategier, på tydlig planering mot ett mål, steg för steg. Jobbet som verksamhetschef för Stockholms största kvinnoklinik innebär att ha totalansvar för arbetsmiljö, ekonomi och medarbetare. Hon hanterar patientsäkerhet och policyfrågor, organisation och resursfördelning.

Hopplöst läge
Och hon ser resultat. Förlossningen fortsätter att byggas ut och förändras, en mottagning för våldtagna öppnades nyligen och vården förbättras ständigt. Tekniken utvecklas, och mammor och pappor blir mer delaktiga. Värre är det med forskningen, som hon också försöker hinna med. Att få pengar till att forska om vad det är i förlossningsprocessen som riskerar att kvinnor blir inkontinenta är inte lätt. Det är ta mig sjutton omöjligt, säger Margareta Hammarström.

– Det är inte så tjusigt, trots att 100.000 kvinnor föder barn varje år. Jämför med mer teoretisk forskning. Där finns det pengar.

När Margareta Hammarström är sur tänker hon att njuggheten förstås handlar om kvinnors underordning. Att det som rör kvinnor inte anses viktigt för forskarsamhället. Men i vården märker hon inget av att kvinnor kommer i andra hand. Kvinnosjukvården har sin givna plats på sjukhuset och får resurser på samma sätt som annan verksamhet, säger hon.
 
FAKTA: Margareta Hammarström
Ålder: 54 år, fyller 55.
Familj: Gift, två vuxna söner.
Yrke: Gynekolog och verksamhetschef för kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm.
Bor: I Bromma, på väg att flytta in till city, Södermalm närmare bestämt .
Fritid: Familjen, läser mycket.
Semester: Sommarställe i Bohuslän sedan tre år tillbaka, älskar det karga landskapet. ”Det är att återvända till mina rötter. Mormor kom från den här delen av landet.”
Senast lästa bok: Jane Fondas Mitt liv så här långt, ”en riktigt bra bok som handlar om att vara till lags”.