Riksdagsdebatten om framtiden för Vin & Sprits anläggning i Sundsvall för tre veckor har fått Ams generaldirektör Bo Bylund att reagera. Han bjuder in Mats Odell till studiebesök på arbetsförmedlingen.

Kommunminister Mats Odell (kd) sa i debatten att regeringen inte kan rädda olönsam verksamhet i statliga bolag. Om politikerna gör det förvandlas verksamheten till ”någon slags Amsverksamhet” med minskande produktion där personalen har för lite att göra.

Förvånad
Uttalandet retade gallfeber på de anställda vid fabriken i Sundsvall, och även Bo Bylund tycker att det var olämpligt. I ett brev till Mats Odell skriver han att han ser med förvåning och oro på uttalandet, som ger en missvisande blid av Ams verksamhet.

 ”Jag tror inte att alla arbetssökande som fått jobb genom arbetsförmedlingen eller som deltar i ett arbetsmarknadsprogram känner igen sig i jämförelsen med en verksamhet som du beskriver bedrivs under ständigt minskande produktion och hotande undersysselsättning”, skriver han.

Konstruktivt
Bo Bylund bjuder också in Mats Odell till ett studiebesök på arbetsförmedlingen, där han lovar att informera om verksamheten. ”Jag är övertygad om att vi kan ha mycket konstruktiva samtal kring arbetsförmedlingens verksamhet”, avslutar Bo Bylund brevet.

Om Mats Odell accepterar inbjudan återstår att se. Hans pressekreterare Mia Widell säger att Mats Odell kommer att besvara brevet direkt till Bo Bylund, och vill inte kommentera innehållet i medier.

Läs  också: tidigare artikel om Vin & Sprit