En salladsbar till salu – och debatten om den svenska konflikträtten skjuter ny fart. Ministrar och näringsliv höjer rösten för frivillighet, proportionalitet, för rim och reson. LO är kritiskt till angreppen.

I veckan meddelade salladsbaren Wild’n Freshs delägare Sofia Appelgren att hon tänker sälja sin verksamhet.

– Jag är inte förvånad. Arbetsgivare som känner att det inte är deras nisch blir ju inte långvariga, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Ella Niia och syftar på att Sofia Appelgren sagt att hennes huvudintresse lutar mer åt konst och design, och på att hon redan långt innan blockaden bröt ut i början av december i fjol sagt sig fundera på försäljning.

Inte slut än
Nu fortsätter blockaden till dess att närmare uppgifter kommer om försäljningen. Vill nya ägaren inte heller teckna kollektivavtal börjar arbetet om från ruta ett. Så vida inte den nya ägaren övertar Wild’n Freshs organisationsnummer. Då fortsätter blockaden som förut, eftersom det är den juridiska person som Hotell- och restaurangfacket utför blockad mot.

I veckan har kritiken mot att facket tvingat fram försäljningen blossat upp. Socialminister Göran Hägglund säger till TT att det inte finns någon ”lag i Sverige som tvingar en att teckna kollektivavtal”. Maud Olofsson säger, också till TT, att man ”ska fundera över om det är proportionalitet” i fackets agerande. Pressekreterare Frank Nilsson förtydligar att det är ”rim och reson” hon är ute efter, inte att förändra den rådande lagstiftningen genom en proportionalitetsklausul. Det vill däremot Svenskt Näringsliv, som uppvaktat regeringen i frågan.

Lite väl hårt
Kent Brorsson, enhetschef på avdelningen arbetsmarknad och arbetsrätt, ser blockaden som oproportionerlig. Visserligen är det viktigt att teckna fler kollektivavtal och att värva fler medlemmar, men avtal måste bygga på frivillighet, anser han. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har hela tiden stått fast vid att försvara den svenska modellen. ”94 procent av löntagarna på svensk arbetsmarknad täcks av kollektivavtal. Det är bra och viktigt”, skriver han i ett uttalande under onsdagen.

LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin anser att påhoppen tyder på ”stor okunskap om hur det svenska systemet fungerar”. ”Inget demokratiskt rättsamhälle i den utvecklade delen av världen lämnar sina löntagare utan skydd”, skriver hon i ett pressmeddelande.
Om facket skulle ta sina händer från arbetsplatser utan medlemmar skulle konkurrensen snedvridas och arbetsgivaren ges möjlighet att utöva påtryckningar mot de anställda, anser hon.