Gemensamma trygghetssystem som målarnas semesterkassa hotas när Målarmästarna ger sitt bud i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna är beredda på konflikt.

– Det här ska bort till vilket pris som helst. Det är otidsenliga och krångliga system. De ger dessutom företagen sämre konkurrenskraft, säger Arne Jacobsson, vd för Målaremästarna.

Han vill inte närmare beskriva vilken slags konflikt det kan handla om. Arne Jacobsson säger att motståndet bland företagen är starkt. Arbetsgivarorganisationen har gått ut i en informationskampanj till sina medlemsföretag för att de ska kunna sprida arbetsgivarnas hållning om de partsgemensamma systemen bland anställda.

Semester
Semesterkassan är partsgemensam och till den samlas semesterersättningen för alla målare in.

Arbetsmarknadsavgifterna betalas till ett gemensamt konto. Pengarna bekostar förutom de vanliga arbetsmarknadsavgifterna även sådant som skyddsombudsutbildning och subventionera lärlingars löner. Där finns också en rad dolda avgifter enligt arbetsgivare.

Mätning
Mätningsbolaget sköter ackordsmätning. Arbetsgivarna anser att för mycket pengar avsätts. Mätningsavgiften skulle kunna minskas med mer än en tredjedel, tycker arbetsgivarna.

Målaremästarna hävdar att 30 miljoner kronor om året går till facket genom dessa system, och att målarnas lön kan höjas med två kronor i timmen utöver avtalspåslagen om de avskaffas.

Försvarar
Målarförbundets ordförande Lars-Åke Lundin har tidigare sagt tvärt nej till att ta bort de partsgemensamma systemen. De ger medlemmarna trygghet. Facket förbereder sig för ett hårt försvar av systemen i avtalsrörelsen.