/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/bengt1.jpg
Bengt Fredriksson har haft ont i fem år. Försäkringskassan har avslagit hans ansökan om livränta, vilket Bengt överklagat med hjälp av facket. Foto: Bengt R Jansson.

Bengt Fredriksson fick inte sin arbetsskada godkänd av försäkringskassan. Han är ett av de 57 fall som Elektrikerna förra året skickade till LO-TCO Rättsskydd.

– Utan facket hade jag inte haft någonting i dag, säger han.

Att ligga på diskbänkar och dra el till kontakter under köksskåp, eller att stå på stegar och göra installationer i tak, var en del av Bengt Fredrikssons vardag.

– Arbetsställningarna var helt vansinniga, men man hann aldrig tänka på det. Det gällde att hålla tempot och jobba på, säger han.

Hög smärttröskel
Efter några år som elektriker kom värken i nacke och axlar. Men först när Bengt inte längre kunde hålla i verktygen, och när smärtorna i nacken gav honom synproblem, blev han sjukskriven. Det är fem år sedan och sedan dess har han ständigt stridit mot försäkringskassan. Bengt säger att det är fackets förtjänst att han överlevt.

– Om jag inte fått hjälp hade jag inte haft någonting i dag. Försäkringskassan försökte dra in min sjukpenning, men facket stoppade det. 

2005 fick Bengt sjukersättning, och han ansökte om livränta. Han ser det som självklart att skadorna beror på jobbet, men försäkringskassan avslog hans ansökan. Bengt överklagade till länsrätten men fick avslag igen. Elektrikerna beviljade dock rättshjälp och nu driver LO-TCO Rättsskydd en ny överklagan av beslutet.

– Jag hade inte kunnat driva det här vidare utan facket. Det blir för dyrt att göra det själv, säger han.

Det är inte bara förslitningsskadorna från elektrikeryrket som rättskyddet nu arbetar med. Bengt har också en gammal skada i knäna som han fick när han jobbade som chaufför och blev påkörd av en truck. Men inte heller knäskadan blev erkänd som arbetsskada.

Lämnad ensam
– Då var jag med i Transport, men där ställde de inte upp på samma sätt. De gav upp när det blev för jobbigt och jag kunde inte driva det själv, säger han.

Om Bengt Fredriksson får rätt till livränta får han mellan 2.000 och 3.000 mer i månaden, men det är inte bara pengarna som driver honom att fortsätta kampen.

– Livräntan blir en form av upprättelse, och jag får tillbaka lite av allt jag förlorat under åren. Den här gången tänker jag inte ge mig, säger han.

Läs också: nyhetsartikeln "Elektrikerna flitigast att ta juristhjälp"