PÅ PLATS. Två starka kvinnor har offentligt gått i total konfrontation med varandra. Den ena är norska LO:s ordförande Gerd-Liv Valla och den andra förra internationella sekreteraren Ingunn Yssen.

Under två dagar i Oslo får jag höra lika många spekulationer som jag träffar människor om vad som egentligen ligger bakom dramat.

”Jag blev mobbad av Valla – för att jag blev gravid”, säger Ingunn Yssen den 11 januari i Norges största tidning, tabloiden Verdens Gang. Hon fyller hela förstasidan. Och fler blir det under de tre veckor som dramat pågått.

Ingunn Yssen offentliggör sitt uppsägningsbrev som är ett mycket hårt angrepp på Gerd-Liv Valla och hennes ledarstil. Yssen har upplevt sig trakasserad, baktalad, fråntagen sin yrkesidentitet och utsatt för vredesutbrott på en flygplats. Hon har varit sjukskriven under många månader för att hon inte orkat.

Andra anställda har upplevt samma sak men inte vågat gå emot Gerd-Liv Valla, av lojalitet med LO och fackföreningsrörelsen, skriver hon. Några jag talar med på LO håller inte med. ”Den ena är mot EU den andra för. Den ena är mer vänster än den andra, sådana saker har också spelat in”.

Såpa-liknande upplägg
Alla ingredienser finns för att konflikten ska bli en mediesåpa. Starka kvinnor, tidigare nära väninnor, blir fiender inför öppen ridå. Gerd-Liv Valla har varit justitieminister och då var Ingunn Yssen hennes statssekreterare. Ingunn Yssen har varit gift med en politiker i Arbeiderpartiet som är nära vän med statsminister Jens Stoltenberg. Och så vidare.

Verdens Gang hade bara en månad tidigare ett flera sidor stort och varmt reportage om Gerd-Liv Valla och hennes liv som ensamstående mamma till sin utvecklingsstörda nu vuxna dotter.

LO har aldrig varit så mäktigt som under Gerd-Liv Vallas ledning, är en allmän uppfattning. Så sent som i höstas vann hon en kraftmätning mot regeringen som ville skärpa reglerna för sjukskrivna. Och hon blev utsedd till Norges mäktigaste person, i just Verdens Gang, mäktigare än Jens Stoltenberg. ”Gerd-Liv Valla är en stark förhandlare som gett LO en ställning som aldrig varit starkare. Samtidigt är hon en krävande chef som inte alltid haft lätt att hantera de anställda”, sammanfattar en hög myndighetsperson hela dramat för mig.

Ringar på vattnet
Konflikten har resulterat i att andra blossat upp. Något som blev tydligt när Jens Stoltenberg för bara några dagar sedan petade Gerd-Liv Valla från den prestigefulla posten som ordförande för Arbeiderpartiets valberedning.

Den petningen anses som en direkt följd av konflikten med Ingunn Yssen. Som ett brev på posten skriver borgerliga ledarskribenter att det nu är dags att bryta en lång tradition. Både LO och Arbeiderpartiet tjänar på att de skiljs åt. Ingen på LO tror att det kommer att bli så.

Tre tunga oberoende jurister är utsedda av just LO för att gå till botten med Yssen-saken. Ingunn Yssen har fått offerrollen i första akten. Frågan är om rollerna byts när juristerna är klara med sitt uppdrag.