Religionsneutralitet är argumentet som arbetsgivarorganisationen Almega lutar sig mot när den föreslår att anställda ska få välja vilka helgdagar de ska vara lediga.

– Varför är nyårsafton den 31 december om det för en muslim är den 20 januari och för en kines den 17 februari, frågar sig Magnus Kendel som är chefsförhandlare på Almega till TT.

Han ser framför sig att den anställda ska gå till sin arbetsgivare och säga att nästa år vill jag vara ledig de här dagarna, och kan i stället tänka mig att jobba de här dagarna. Det handlar om i genomsnitt tio röda dagar som infaller på vardagar.

Ett villkor för Almega är dock att varken arbetsgivare eller anställd ska förlora pengar på flexibla helgdagar. Därmed kan tillverkningsindustri som kräver att ingen lämnar det löpande bandet få undantas.

Tjänstemännen i motparten Sif tycker, enligt TT, att förslaget är intressant.

– Vi har själva i avtalskraven föreslaget att fack och arbetsgivare ska bli bättre på att ta itu med diskriminering. Vi lever ju i ett mångkulturellt samhälle där människor har olika religiös övertygelse, säger Louise Gerdemo Holmgren som är presschef på Sif till nyhetsbyrån.