Facket omvärderar minimilön
Minimilönerna höjdes kraftigt förra året i EU-länderna. Brittiska facket är nöjt med utvecklingen. De lagstiftade minimilönerna skyddar arbetarna mot social dumpning.
1999 infördes minimilöner i Storbritannien. TUC, den brittiska motsvarigheten till svenska LO, var länge motståndare till en lagstiftning, men har ändrat uppfattning.
TUC:s inställning har varit densamma som LO:s, nämligen att lagstiftning riskerar att försvaga det fackliga inflytandet och rekryteringen av medlemmar.
– Globaliseringen, den stora invandringen av arbetskraft och decentraliseringen av avtalsförhandlingar är delar av en utveckling som fått oss att ändra uppfattning, säger Paul Sellers, expert på minimilöner på TUC i London.
Skydd för alla
Minimilönerna skyddar inte bara utländska arbetstagare utan också brittiska arbetares löner, speciellt inom bygg- och servicesektorn, anser Paul Sellers.
Facken skulle aldrig klara av att själva övervaka lönerna mot bakgrund av den stora invandringen av arbetskraft som skett efter EU:s utvidgning, betonar han.
Regeringen har också stramat upp bestraffningen av företag som inte följer lagen. TUC bedömer ändå att ett par hundratusen arbetstagare får olaglig lön.
Förhandlas fram
Minimilönerna sätts av regeringen efter förhandlingar med parterna på arbetsmarknaden. Förra året höjdes minimilönen i Storbritannien för löntagare över 22 år med runt 8 procent. Den ligger nu på motsvarande 73 kronor i timmen.
– Arbetsgivarna i låglönebranscher har börjat protestera och anser att ytterligare höjningar slår ut jobb. Men TUC vill se en ungefär lika stor höjning i år som förra året, säger Paul Sellers.
Flera EU-länder i väst höjde minimilönerna med mellan 8 och 9 procent förra året, bland andra Irland. I öst höjde Lettland med 48 procent och Estland samt Slovakien med 30, visar en kartläggning från tyska forskningsinstitutet Hans Böcklerstiftelsen.
I Portugal lyckades regering, arbetsgivare och fack för första gången någonsin komma överens om höjningar med ungefär 5,3 procent årligen under perioden 2007 till 2011. Höjningen anses ha stor betydelse för hela lönebildningen i Portugal.
Minimilöner finns i 20 av 27 EU-länder och utgör mellan 30 och 60 procent av genomsnittslönen i de olika länderna.