Lönebeskeden i januari orsakade inget jubel. Ungefär hälften av dem som är med i LO-opinion svarar att de fick mer i nettolön i januari, men glädjeyran uteblir. Av 98 personer som svarade är det bara en som kommer med ett glatt utrop över lönebeskedet.

Många tror att överskottet i januari blir ett underskott i juli när trafikförsäkringen blir dyrare. Och många väntar sig, rätt eller fel, fler försämringar:

– Snart slopar de väl den fria tandvården för barn också, som någon uttrycker det.

Långt ifrån alla har sett hela sanningen. Skift, övertid och jobb på röda dagar påverkar lönen – och gör det svårt att se om nettolönen har ökat på grund av skattesänkningen. Och den som är gift med en arbetslös jublar inte över en skattesänkning på några hundralappar för egen del, när familjens ekonomi ändå blir sämre.

Slutsatserna varierar
Dyrare a-kassa verkar vara ett större samtalsämne på arbetsplatserna. Det är mycket prat om att lämna facket och a-kassan – men inte överallt. Här är sex lägesrapporter från deltagare i LO-opinion:

– Många sjukskrivna är förtvivlade för att de inte har råd att vara kvar i facket.

–Jag jobbar på Eniro 118118. Massor av folk har ringt fackets telefonnummer. De är ilskna och säger att de ska gå ur facket och bara vara med i a-kassan.

– Många vill gå ur a-kassan men stanna kvar i facket, särskilt de som känner sig trygga i sin anställning.

– Jag har bara hört någon enstaka kommentar om att gå ur facket. Effekten verkar bli den motsatta. Vi har ökat vårt medlemstal med 11 procent.

Ingen som lämnat
– Jag har skrivit in tre nya medlemmar i januari, en nyanställd, en som bytte fackförbund och en vikarie som fick fast jobb. Ingen har gått ur.

–Några har gått ur Svenska kyrkan för att ha råd att stanna kvar i facket och a-kassan.

23 personer har inte sett hur deras inkomster kommer att förändras. De svarade i stället på frågan: Tror du att du får mer eller
mindre? Den största gruppen, knappt hälften, tror att de får mindre att leva på.