En enig centralstyrelse beslutade i går kväll, måndag, att norska LO:s ordförande Gerd-Liv Valla inte skulle utses till ordförande i Arbeiderpartiets valberedning.

Inte sedan 1945 har någon utanför fackföreningsrörelsen lett norska s-partiets valberedning. Att Gerd-Liv Valla nu inte får det förtroendet visar en tydlig spricka i det fackligtpolitiska samarbetet.

Centralstyrelsens möte i Sørmarka gick mycket fort och norska bedömare konstaterar att utgången var klar redan innan deltagarna hade satt sig ner.

”Hon uppmuntrar medarbetarna att prata skit”

Gerd-Liv Valla har under de senaste veckorna blivit anklagad för stalinistiskt ledarskap, för mobbning, trakasserier och för att uppmuntra medarbetare att prata skit. De grova anklagelserna står den tidigare internationella sekreteraren Ingunn Yssen för.

I ett öppet brev som publicerades i Norges största tidning Verdens Gang gick Ingunn Yssen till våldsamt angrepp mot sin tidigare chef och sa samtidigt upp sig från sin tjänst.

LO- ordföranden har sedan uttryckt en ursäkt för om hon sårat människor.
 
LO har utsett tre oberoende jurister för att utreda denna så kallade Yssen-saken.

LO-ordföranden inte särskilt pratsam
Efter gårdagens möte med Arbeiderpartiets centralstyrelse fick Gerd-Liv Valla frågan om Yssen-saken hade spolierat hennes möjligheter att få leda valberedningen:

– Nu har vi sagt det som är att säga, svarade hon enligt Aftenposten.

LO:s ordförande sa också till journalisterna att hon aldrig hade ”sett det som ett måste att leda partiets valberedning”.

Gerd-Liv Valla ville inte svara på hur hon själv har upplevt de senaste veckorna.

Sigbjørn Johnsen, landshövding i Hedmark, valdes att leda Arbeiderpartiets valberedning.

Lena Blomquist
Gun Jacobsson