/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/grona.jpg
Foto: Pernilla Wahlman/Scanpix

BORTRÖJDA. Snön gnistrar i solskenet. I en rastvagn värmer sig fem kvinnor. Den första snön har gjort arbetet mer besvärligt.

– Hittills i dag har det inte blivit så mycket gjort, säger Gunilla Johansson.

Hennes rekord är att ha sökt samma jobb som 2.000 andra. Hon säger att hon letat arbete i en evighet. Men just nu gäller det att få fram el så det blir någon lunch i skogen vid Kratte masugn. Kratte masugn i Hofors i Gävleborg är en gammal plantskola som förfallit. Där finns ett klonarkiv och ett pinetet. Klonarkivet består av olika sorters träd planterade i raka rader. Pinetet är ett slags liten trädgård för träd.

Sedan i höstas arbetar ett tiotal personer i arbetsmarknadsprojektet gröna jobb med att röja upp och göra i ordning Kratte masugn. Men projektet är på väg att avvecklas.

Måste synas
I klonarkivet är marken röjd och riset ligger i snötäckta högar. Där släpar Birgitta Blomberg, Monica Bergström och Berit Groth skrattande på en trädstam. Berit Groth faller och täcks nästan helt av snö. Hon berättar att hon som är så kort har fått en knallorange jacka för att inte bli borttappad i någon snödriva.

Berith Groth är 56 år och har arbetat som kontorist. Det är fyra år sedan hon hade anställning.

– Det här är varierat. Det är varmt eller kallt, lätt eller tungt. Det är i alla fall bättre än att gå arbetslös. Bäst vore ju ett riktigt jobb, säger hon.

Hon berättar att hon gått ner nio kilo sedan hon började i skogen vid Kratte masugn. Birgitta Blomberg har arbetat som undersköterska. Senaste jobbet var ett friårsvikariat i Hofors. Hon tycker det är skönt i skogen och att det är bra med trevliga arbetskamrater.

– Jag tycker nog vi gör nytta här i skogen, säger hon.

Stabila typer
Bland de ansvariga på Skogsstyrelsens kontor i Sandviken tycker man sig i projektet ha upptäckt den ideala arbetskraften. Det är kvinnliga kontorister över 55 år. De är stabila, pålitliga och aldrig sjuka.

Monica Bergström är en sådan – 59 år och tidigare kontorist – men inga arbetsgivare tycks se hennes starka sidor. Hon ler bara lite skevt:

– Man kan inte direkt välja och vraka bland erbjudandena. Det går inte alls bra att söka jobb, och det finns nästan inga att söka, säger hon.

Monica Bergström har varit arbetslös i snart sju år. Ett amerikanskt företag köpte upp sängtillverkaren där hon arbetade och flyttade produktionen till Danmark.

I Gävleborgs län finns det i dag 110 anställda i gröna jobb och med dem jobbar tio arbetsledare. Deltagarna är mellan 27 och 60 år. Den som varit arbetslös längst tid har varit utan jobb i 16 år.

När projektet är slut den sista maj är det också slut med gröna jobb i länet. Tidigare har ett liknande 18 månader långt projekt genomförts i Gävleborg. Av de 42 deltagarna fick 27 arbete eller började studera. Även arbetsledarna kommer från de arbetslösas led. Med i skogen är Lasse Wärn och Stefan Brodin. Samtidigt som de nu försöker hjälpa andra till jobb söker de själva nya arbeten.

Bra start
Både Stefan Brodin och Lasse Wärn är entusiastiska för gröna jobb. Arbetslösa får stöd, träning i att komma i tid och kan umgås med arbetskamrater.

– Nackdelen är att det kostar pengar, men alternativet, vad kostar det då? säger Stefan Brodin.

Alla deltagare är inte lika entusiastiska. Arbetsledarna har problem med en ung man som vägrar komma till jobbet. Han säger att han är tvångskommenderad ut i skogen och det tänker han inte ställa upp på.

– Om jag skulle anställa skulle jag välja någon över 40 år. Där finns någon slags arbetsmoral. För dem som är under 40 år går ”jag” alltid först. Sen får de se om det blir tid över till annat, säger Lasse Wärn.

I klonarkivet vrålar en motorsåg. Grenarna faller från en trädstam. Skrattande fäller Leif Nyström upp hjälmens visir.

– Det här blir bra, ska du se.

Han tycker om att vara i skogen och han gillar att jobba med motorsågen. Leif Nyström berättar stolt att han lärt sig om massaved och annat. I åtta år hade han en spelbutik i Stockholm. Sedan flyttade han hem till Sandviken och där har han bara haft tillfälliga påhugg.

– Det är ett fördärv att sitta hemma. Jag är jätteglad för det här.

Skilda branscher
Leif Nyström söker jobb hela tiden och nu ska han ut på praktik på ett byggvaruhus. Arbetsledaren Lasse Wärn trivs också i skogen. Han förklarar klonarkivets uppbyggnad och visar att vid varje träd finns en plåtskylt, som berättar vad det är för träd och varifrån det kommer. Egentligen är det inte träd utan grenar som ympats på stubbar.
 
I en snöig backe arbetar Birgitta Ekman och Åsa Lundberg. De klipper grenarna från ett liggande träd. Åsa Lundberg lovades arbete som husmor på ett behandlingshem så hon sa upp sig från en fast tjänst, men det visade sig att hon inte fick fortsätta när stödpengarna från arbetsförmedlingen tog slut. Nu har hon varit utan jobb sedan 2002.

Birgitta Ekman har ingen mössa. Det blir så varmt, säger hon. Nu hoppas hon på att snön ska smälta så hon kan börja jobba på allvar igen. Röjsåg har blivit hennes favoritredskap. De andra säger att hon kör ihjäl paddor och småfågel med röjsågen, men Birgitta Ekman bara skrattar.

– Det är skitkul att gå på upptäcktsfärd bland träden. Jag vill verkligen jobba med sånt här, säger hon.

Regeringen drar ner på de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna för att de anses stå i vägen för riktiga jobb. Arbetsledaren Lasse Wärn tycker nog att det som står mest i vägen är bristen på jobb, men att åtgärderna kan vara i vägen för riktiga anställningar på ett sätt. Arbetsgivare som får subventionerade anställningar låter bli att anställa.

– Nu får de arbetslösa allt stöd de kan få för att skaffa ett arbete. Sedan blir det in
get stöd alls, säger han.

Flera av grönjobbarna tycker det är synd att projektet ska försvinna. Det är ett bra sätt att komma ut, träffa folk och få lite fart på sig själva. När de sitter hemma och är arbetslösa är det svårt att få något gjort.

Om inte de borttagna gröna jobben följs av riktiga jobb tycker Berit Groth att de ska åka till Stockholm.

– Vi får sätta oss utanför regeringen och vänta på de utlovade jobben, säger hon.

FAKTA: Gröna jobb
Gröna jobb är en åtgärd för långtidsarbetslösa. De får ett tidsbegränsat jobb med anställningsstöd och avtalsenlig lön, i Gävleborg ungefär 16.000 kronor i månaden.
• Nästan hälften av deltagarna har varit arbetslösa mer än åtta år. De ska inte göra jobb som annars skulle ha gjorts av andra och då blir det inventeringar och landskapsvård.
• Deltagarna kan utbilda sig under några dagar i veckan.
• Projektet är ett samarbete mellan Skogsstyrelsen, Ams och Europeiska socialfonden. Sedan 2004 har 4.400 deltagit i hela landet. Runt en tredjedel har fått jobb eller börjat studera.
• När regeringens anslag till arbetsmarknadspolitiska åtgärder minskar försvinner många av de gröna jobben. I slutet på förra året fanns det 2.300 gröna jobbare. Vid halvårsskiftet i år är 500 kvar och i slutet på året blir de ännu färre.