Flera avhopp från a-kassan och nedringda telefonväxlar blev resultatet då det var dags att betala de höjda a-kasseavgifterna.

– Vi blev fullständigt nedringda och hade långa telefonköer. Vi bedömer att cirka 200 personer lämnade vår a-kassa förra veckan, säger Handels informationschef Bill Erlandsson.

Handels och flera andra fackförbund rapporterar att höjningen av avgiften verkar ha kommit som en överraskning. Åke Ljunggren, föreståndare för IF Metalls a-kassa, är förvånad.

– Det har ju stått i eldskrift överallt att avgiften till a-kassan ska höjas, och ändå har vi fått väldigt många samtal, säger han.

IF Metalls a-kassa har skickat utträdesblanketter till medlemmar som har ringt, men vet ännu inte hur många som lämnat a-kassan. Akademikernas a-kassa AEA uppger att 10.000 har lämnat a-kassan i december och SKTF rapporterar att drygt 1.100 lämnat deras a-kassa hittills under januari.

Även Kommunal, HTF och Hotell- och restaurangfacket har haft svårt att hinna med att svara på alla telefonsamtal.

Hur många som lämnar a-kassan på grund av förhöjda avgifterna går ännu inte att säga. Många medlemmar bryr sig inte om att begära utträde utan slutar bara att betala in avgiften. Det innebär att det kommer att dröja några månader innan bilden klarnar.

Samtidigt kan regeringens jobbavdrag, som nu visar sig som ett antal hundralappar plus i många lönebesked, innebära att flera som ringt kan ändra sig och stanna kvar i a-kassan.