Norska LO:s sekretariat, med representanter från förbunden, har tillsatt en utredning som ska klara ut vad som egentligen hänt i den så kallade Yssen-saken. Samtidigt uttalades ett enhälligt stöd för ordförande Gerd-Liv Valla på mötet i början av veckan.

Hon har blivit anklagad för stalinistiskt ledarskap, för mobbning, trakasserier och för att uppmuntra medarbetare att prata skit. De grova anklagelserna står den tidigare internationella sekreteraren Ingunn Yssen för.

I ett öppet brev som publicerades i Norges största tidning Verdens Gang (VG) gick Ingunn Yssen till våldsamt angrepp mot sin tidigare chef och sa samtidigt upp sig från sin tjänst.

Internt blev offentligt
I en intern personalhandling har Gerd-Liv Valla tidigare uttryckt att hennes stora misstag var att hon anställde Ingunn Yssen. Även den interna handlingen har blivit offentlig.

Konflikten har fått enormt genomslag i norska medier, och olika konspirationsteorier avhandlas.

– Dessvärre har allt viktigt fackligt arbete hamnat i bakgrunden. Och detta har pågått nu i två veckor, säger Martin Steen, LO-informatör.

Blivit ett mediedrama
”Ett angrepp på fackföreningsrörelsen kamoufleras som ett mediedrama mellan två kvinnor. De som mest aktivt försöker hålla liv i konflikten är de som är kritiska till LO och gärna ser dess makt försvagas”, anser Ingjald Ørbeck Sørheim, politiker i Arbeiderpartiet i Oslo som uttalat sig i VG.

Enligt statsvetare i Norge har saken fått oproportionerligt stort utrymme.

I Norska LO-Aktuelt säger Gerd-Liv Valla att hon inte menat att såra Ingunn Yssen. Hon tror inte att konflikten skulle se annorlunda ut om de inblandade varit två män. Samtidigt reflekterar hon över om hon dömts hårdare som kvinnlig ordförande.

I en opinionsundersökning som publicerats i LO-Aktuelt har majoriteten av medlemmarna svagt förtroende för Gerd-Liv Valla. Många anser att en mobbande LO-ordförande inte på ett trovärdigt sätt kan arbeta mot trakasserier på arbetsplatserna.


FAKTA: Norska LO
Norska LO har drygt 830.000 medlemmar, nästan 40 procent av löntagarna är med i något av de 24 förbunden.