Göran Dahlin, vice ordförande i fackklubben, ser slutet för svensk spritkultur närma sig om tillverkningen förläggs utomlands. Foto: Sofie Wiklund.


Helan går… i graven, eller utomlands. Vin & Sprit vill lägga ned tillverkningen i Sundsvall och flera traditionella spritsorter är hotade.

– Det blir ingen spritkultur kvar i Sverige, säger Göran Dahlin, vice ordförande i Livs fackklubb på fabriken.

Nästa jul kan bli den sista med svensktillverkad snaps, och flera klassiska sorter kan försvinna ur Systembolagets sortiment. Det statliga bolaget Vin & Sprit planerar att lägga ner sin fabrik i Sundsvall nästa år. Tillverkningen av all svensk sprit utom Absolut vodka, och ett fåtal andra märken från samma fabrik i Skåne, ska flyttas utomlands. Det gäller till exempel Explorer, Grönstedts cognac, Blossa glögg och en rad akvaviter.

– Det blir väl danska nubbar i framtiden, eller finska eller polska? Det är ingen som vet, men de kan knappast kallas svenska om de tillverkas utomlands, säger Göran Dahlin.

Han radar upp utrotningshotade snapsar på det rostfria bordet i nubbeavdelningen. Två robotar plockar små portionsflaskor ner i blågula boxar märkta just Svenska nubbar. Av de tio snapsarna som ingår i samlingen tror Göran Dahlin att sju går i graven om produktionen flyttar utomlands. De tillverkas i för små volymer för att vara lönsamma.

– Läckö och Norrlandsakvavit försvinner absolut. Beska droppar och Hallands fläder är det också kritiskt för, säger han.

Många jobb som ryker
Även för de 82 anställda blir läget kritiskt om fabriken läggs ned. De flesta som då förlorar sina jobb har varit på Vin & Sprit i minst tio år, och en del betydligt längre.

– Jag började 1965. Man kan säga att det jag minns av livet är Vin & Sprit, säger Inge Jonsson, medan han blandar ihop en av de nyare whiskeysorterna, Mòr, i en jättelik tank.

Trots att han kan gå i pension vid nedläggningen är han ledsen över beskedet som kom i december. Han berättar att alla först blev chockade, men sedan även arga och besvikna när de fick veta planerna.

– Jag har varit med tidigare och är ganska luttrad, men jag kan inte förstå att ett samhällsägt företag flyttar sin kärnverksamhet utomlands, säger han.

Anledningen till nedläggningen är att Vin & Sprit har överkapacitet i flera av sina fabriker. Sundsvallsfabriken utnyttjar mindre än hälften av sin kapacitet och enligt företagets utredning skulle det tjäna 57 miljoner om året på att flytta produktionen utomlands.

– Vi har gått igenom alla alternativ och den största besparingen får vi om anläggningen i Sundsvall läggs ned, säger Rolf Cassergren som är chef för affärsområdet V & S Distillers, som Sundsvallsfabriken tillhör.

Han säger att företaget har ett lika stort ansvar för alla sina anställda, oavsett i vilket land de jobbar. Vin & Sprit har redan stängt en fabrik i Danmark och skurit ned kraftigt i Polen, ändå behövs mer besparingar för att företaget ska överleva på sikt.

18 miljoner liter
Den internationella konkurrensen har hårdnat, och Systembolagets spritförsäljning har minskat från 40 miljoner liter om året i början av 1990-talet till runt 18 miljoner liter förra året.

De generösa införselreglerna från EU gör att allt mer billig utländsk sprit dricks i Sverige, och i Sundsvall har årstillverkningen minskat med fem miljoner liter sedan 2003 och är nu nere på 13, 7 miljoner liter.

Fackordförande Roger Möller ger politikerna skulden för att fabriken nu hotas av nedläggning, eftersom de inte sänkt alkoholskatten.

– De har hål i huvudet som inte har sänkt skatten. Spritkonsumtionen har inte minskat, snarare tvärt om. Gränshandeln och den svarta handeln med alkohol ökar, samtidigt som skatteintäkterna minskar, säger han.

Att politikerna gör en helomvändning och sänker skatten vågar han inte hoppas på, även om Sundsvallsfabrikens framtid diskuteras i riksdagen i dag, fredag. De anställdas hopp är i stället löntagarkonsulten som facket har anlitat. I dagarna lämnar han sin slutrapport med alternativ som skulle kunna rädda sprittillverkningen i Sundsvall.

– Det finns andra ställen att skära ner på. Det är väldigt märkligt att ett statligt bolag som gör miljonvinster väljer att lägga ned, säger Roger Möller.

Det definitiva beslutet om fabrikens framtid väntas i slutet av februari.

FAKTA: Några av de hotade spritsorterna
Nyköpings brännvin
Norrlandsakvavit
Östgöta sädesbrännvin
Läckö slottsaquavit
Hallands fläder
Porsbrännvin
Rånäs brännvin
Bäska droppar
Några sorter av
Grönstedts cognac

Källa: Livsklubben på Vin & Sprit i Sundsvall.

Läs också: nyhetsartikeln "Fritt fram för spritflytt"