Regeringen kommer inte att stoppa det statliga bolaget Vin & Sprits planer på att lägga ner sin fabrik i Sundsvall och flytta sprittillverkningen utomlands.

– Det är bolagets styrelse som har och ska ha det fulla ansvaret, sa kommunminister Mats Odell (kd) vid en debatt i riksdagen i dag, fredag.

Framtiden för Vin & Sprits fabrik i Sundsvall debatterades i riksdagen efter en fråga från Hans Stenberg (s) till kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (kd). Hans Stenberg ansåg att regeringen borde stoppa planerna utflyttning av det statliga bolaget. Samhället tjänar mer på att behålla tillverkningen i Sverige än på att öka Vin & Sprits vinster, sa han och tillade att nedläggningsbeslutet leder till ökad arbetslöshet och minskade skatteintäkter.

Amsverksamhet?
Mats Odell meddelade dock att regeringen inte tänker lägga sig i bolagsstyrelsens beslut.

– Regeringen anser inte att ett statligt ägande är ett lämpligt verktyg för att skapa eller försöka bibehålla arbetstillfällen, sa han.

Om Vin & Sprit skulle behålla fabriken bara för att det är ett statligt bolag skulle verksamheten utvecklas till ett slags Amsverksamhet där de anställda inte har något att göra, enligt Mats Odell.

Förbannade
Uttalandet retade upp de anställda på fabriken i Sundsvall rejält och de var mycket missnöjda med regeringens besked.

– Folk här reagerar våldsamt. Givetvis blir vi är förbannade. Vi hade väntat oss ett svar och inte att bli degraderade till Amsarbetare, säger Göran Dahlin, som är vice ordförande på fackklubben.

Löntagarkonsult
Han anser att regeringen borde se till att statliga bolag som går med vinst stannar i Sverige.

– Det är ju staten som äger företaget. Det är klart att regeringen måste ta ett ansvar, säger Göran Dahlin.

Hoppet om att rädda fabriken vilar nu på löntagarkonsulten som facket har anlitat. Han lämnar sin slutrapport nästa vecka. Det definitiva beslutet om fabrikens framtid väntas i februari.

Läs också: reportaget "Svenska snapsen hotad"