Fyra av fem anställda på förskolan Strålarna i Lidingö är medlemmar i facket. Samtliga vill ha ett kollektivavtal, enligt Kommunal. Förskolans ägare har dock hittills sagt nej – och därför är företaget i blockad.

– Jag skickade ut det första brevet i februari 2006, säger Marisa Navarrete ombudsman på Kommunal i Stockholms län. Förskolan startade i sin nya form 2005, men har funnits sedan 1996.

Först under senhösten 2006 kom ägaren till ett möte med facket. Hon sa nej till kollektivavtal och ville inte motivera sitt beslut. I medier har hon sagt att kollektivavtal är frivilligt och att personalen har lön och försäkringar som alla andra.

– Vi hoppas hon ändrar sig och vi hoppas på föräldrarnas stöd, säger Marisa Navarrete.

Vårdföretag
Beslut om eventuell upptrappning av konflikten fattas av Kommunal centralt.

Kommunal i Stockholms län har varslat om ytterligare en blockad som kan träda i kraft den 25 januari. Det är det privata vårdföretaget Curanda vård och assistans i Nacka som, liksom Strålarna, vägrar teckna kollektivavtal. Det finns medlemmar på företaget.

Svarta listan
Sedan blockade trädde i kraft gör förskolan Strålarna sällskap med rid- och fritidsaktiebolaget Ridab i Norrköping på Kommunals svarta lista över arbetsgivare som vägrar teckna kollektivavtal.

På förbundets hemsida kan man också ta del av en vita lista över arbetsgivare som efter påtryckningar tecknat avtal. Den listan är än så länge längre än den svarta.