/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/ung3.jpg /media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/ung1.jpg /media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/ung2.jpg 
Zeb Borg Jessica Samuelsson Stefan Mathisson

LO-Tidningens ovetenskapliga stickprovsundersökning av ungas kunskap om avtalsrörelsen ger en deppig bild av verkligheten – få verkar veta någonting om vinterns förhandlingar. Men svaren kommer inte som någon chock för ungdomarna själva.

– Möjligen att det är någon enstaka på min skola som vet, men det är inte mer. Vi får bara lära oss om facket under en dag, i tvåan.
Och då hade jag tur att ha uppkörning, så jag slapp. Men de som gick minns ändå inget, säger Zeb Borg.

Han är elevrådsordförande på MTG gymnasiet i Västra Frölunda i Göteborg där alla program är yrkesförberedande. Och han får medhåll från Stefan Mathisson, redaktör för studenttidningen Götheborgske Spionen.

– Avtalsrörelsen är inget man snackar om. Vi träffar våra frilansjournalister varje månad och de berättar vad de vill skriva om, vad som angår dem. Men ingen tar någonsin upp avtalsrörelsen.

Samtidigt mitt i det
Han får snabbt mothugg från Handels förtroendevalda Jessica Samuelsson.

– Ändå är det många av dem som pluggar som jobbar extra på kvällar och helger. Då är lönen viktig som komplement till studielån och bidrag. Och många blir kvar på extrajobbet ett tag efter examen, för även om det inte är vad man tänkt sig funkar Konsum som levebröd det med.

Efter åtta års fackligt arbete ute på skolor och arbetsplatser med många unga är hon van vid att de flesta inte vet vad det handlar om. Zeb Borg bryter in i diskussionen:

– Men nyheterna nämner det ju aldrig heller, det är ingen som förklarar vad det är, säger han.

– Eller så gör de det men använder uttryck som ”arbetsmarknadens parter” och då fattar man ju ingenting om man inte från början
vet vad det handlar om, säger Jessica Samuelsson.

Gäller att ha koll
Enligt henne skulle flera förbund tjäna på att ”hotta upp sig”, Och Zeb Borg tänder direkt på idén.

– Ni måste bli lite mer moderna och kanske lite mer delaktiga. Som på Youtube, där finns det jättemånga som är ute varje dag.

– Youtube? Nu är jag inte så teknisk, skrattar Jessica Samuelsson och får höra att det är en sajt där vem som helst kan lägga ut sitt eget filmmaterial. En sida på internet som har fått stor uppmärksamhet just bland ungdomar (se länken i botten på sidan).

Annars är det gymnasieskolorna som är den enda vägen till bättre avtalskunskap enligt de tre.

– Vi kan alltid ha kompletterande utbildningar ute bland medlemmarna, och det är vår uppgift att se till att facket inte blir något abstrakt utan att vi finns där för dem som behöver oss, säger Jessica Samuelsson och fortsätter:

– Men för att det ska bli enklare är det bra om folk har hört ordet fack innan de kommer ut i arbetslivet. Som det är nu ser många på facket som en myndighet.

Zeb Borg stämmer in.

– Lägg in fackkunskapen som en del i samhällskunskapen. Då slipper man gå en miljon kurser sedan. Hade jag själv bara vetat vad det var hade jag pressat in det bland de moment i undervisningen som vi vill ska vara obligatoriska.

Besök också: Youtube – sajten där många ungdomar hänger