Gud eller kollektivavtal? I Smålandsstenar fortsätter den segslitna tvisten mellan facket och det religiösa sällskapet Plymouthbröderna. Religionsfriheten krockar med fackets rätt att kämpa för kollektivavtal.

Miralem Medic öppnar ytterdörren. Han undrar vad Skogs- och träfacket egentligen håller på med då det genomför en blockad mot träpallstillverkaren Ji-Ma.

– Det här jobbet har gjort att jag på tolv år kunnat köpa tre helt nya bilar. Blockaden är bara skit, säger Miralem Medic, anställd på företaget. Vi tjänar ju mer än andra här omkring.

Efter ett tag kliver företagets ägare, Johannes Malmström, in från snålblåsten. Han är först avvaktande men sätter sig sedan ner och förklarar hur de resonerar kring kollektivavtal. Johannes tillhör Plymouthbröderna. De har en mängd restriktioner för hur de ska leva.

– Vi umgås privat bara med dem som är med i församlingen, säger han.

Därför har företaget två fikarum. Ett för de fyra Plymouthbröderna och ett för de fem anställda som inte är med.

Utgår från Korinterbrevet
Johannes reser sig snabbt och går in i ett intilliggande rum. Några sekunder senare kommer han ut med en bibel. Han bläddrar fram till andra Korintierbrevet 6:14 där det står att man inte ska gå i ok tillsammans med den som icke är troende.

– Det innebär att vi inte köper aktier i bolag utanför församlingen eller är med i några fotbollsklubbar eller andra föreningar, säger han.

För att lösa försäkrings- och pensionsfrågor för de anställda så har Ji-Ma gjort upp om att betala in pengar på banken som sedan sköter inbetalningarna.

Är det då möjligt att sluta vanliga affärsavtal?

– Javisst, det är inga problem.

Frågan blir då varför företaget inte kan teckna kollektivavtal.

Johannes bläddrar i bibeln och visar på flera ställen som enligt honom anger hur förhållandet ska vara mellan herren och hans tjänare: Efesierbrevet 6 samt Kolosserbrevet 4:1. I dessa verser står att tredje part inte får stå mellan herren och hans tjänare.

Så du är herren? undrar jag.

– Ja, så blir det och de anställda är tjänarna.

Johannes gör en gest mot Miralem Medic som sitter i stolen bredvid, och säger att han är troende muslim och inte äter griskött.
Miralem nickar.

– Det skulle aldrig falla mig in i att tvinga honom äta skinksmörgås på jobbet och säga att han kan praktisera sin tro när han kommer hem. Men det är så facket agerar, säger Johannes.

Tar till kraftord
Miralem är upprörd på en av blockadvakterna från Skogs- och träfacket. ”Häll käften och gå i stället in och jobba jävla svartskalle”, påstår han att en blockadvakt sagt till honom då han gick ut för att diskutera blockaden.

I den isande vinden utanför företaget står Stig Fransson från Skogs- och träfacket. Gråmoln drar hastigt över himlen. Stig har pälsat på sig ordentligt. Han blir bestört då han hör anklagelserna att någon från facket kallat Miralem svartskalle.

– Är det sant är det fruktansvärt. Det tyder på en dålig människosyn. Det ska jag kolla upp, säger han.

Men även Stig har negativa erfarenheter från blockaden.

– Förra gången hade någon hällt ut kodynga bakom stenen här, och som om inte de räckte la de även en surströmming där så att det skulle lukta ännu värre för oss som står här.

Stig säger även att det förekommit att bilar kört i hög fart mot blockadvakterna och att han en gång fått luften utsläppt ur däcken.

– Jag måste erkänna att jag då och då tittar över axeln. Jag har stått här i två omgångar och den här gången känns det mycket obehagligare, säger han.

Stig är själv med i Pingstvännerna och kan även han sin bibel. Men Plymouthbrödernas bibeltolkning ger han inte mycket för.

– Den är som alla andra sekters. De väljer ut en vers ur bibeln och tolkar in vad som helst i stället för att se till helheten.

Han tvivlar även på de uppgifter företaget kommer med som säger att lönen på företaget är högre än hos många andra i området. De uppgifter facket fått tyder på att lönerna är låga, vilket skulle innebära en nackdel för Ji-Mas konkurrenter.

– Många gånger har jag tänkt att arbetsgivarna borde skicka blommor till oss. Vi ser ju faktiskt till att det blir en sund konkurrens, säger han.

Samma villkor
Medlingsinstitutet föreslog dock nyligen att företaget skulle ordna så att villkoren blev i stort sett de samma som vid ett kollektivavtal. Skogs- och trä skulle få en inblick i lönesättningen men gå med på att släppa blockaden utan att teckna kollektivavtal. Facket har dock inte gått med på det.

Skogs- och träfacket är oroligt för att flera arbetsgivare ska använda samma argument och säga att deras tro hindrar dem från att skriva avtal.

I vanliga fall jobbar Stig Fransson på Lammhults Möbel och bor tolv mil ifrån Smålandsstenar.

– Fast jag åker 24 mil fram och tillbaka om dagen för att stå här i kylan och frysa så tycker jag att det är värt det. Jag tycker att jag gör en insats för hela samhället, säger han och så är han tyst några sekunder.

Sedan skrattar han till.

– Usch, det där lät så högtidligt. Men jag tycker faktiskt det, säger han.

FAKTA: Blockaden i smålandsstenar
Tre småföretag i Smålandsstenar är indragna i konflikten. I oktober sattes Ji-Ma och Skandro trade i blockad av Skogs- och träfacket. Företagen uppger att de inte vill teckna avtal av religiösa skäl, på företagen finns nu inga fackliga medlemmar. Nyligen varslade IF Metall om blockad mot ett tredje företag, Wingplast, som enligt facket vägrat förhandla om kollektivavtal. Medlingsinstitutet har dock skjutit upp varslet som träder i kraft om en vecka. Alla tre företagen ägs av Plymouthbröder.

FAKTA: Plymouthbröderna
Den första församlingen bildades i Storbritannien 1832. Det är emot deras tro att vara med i världsliga organisationer. De får heller inte umgås, äta eller bo tillsammans med personer som står utanför församlingen och kan därför inte heller bo i hyreshus.
I Sverige finns cirka 400 Plymouthbröder, varav 130 bor i Smålandsstenar.

Källa: Nationalencyklopedin och Plymouthbröderna.