/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/vallen2.jpg
Lena Grönborg skär morötter. Hon ansvarar för frukt och grönt. Foto: Anders Wiklund.

Det känns trist att Kommunal inte prioriterar oss i sina avtalskrav. Det hade varit på sin plats med extra pengar till skolmåltidspersonal, personliga assistenter och lokalvårdare. Barnomsorgen och vården har ju fått sitt.

När LO-Tidningen återvänder till tjejerna i skolrestaurang Regnbågen på Hjälmstaskolan i Vallentuna för att prata om Kommunals avtalskrav går det att ana en viss besvikelse. Lisa Johansson, Eva Bauer och Gunilla Jansson hade hoppats på lite extra uppmärksamhet.

– Förhoppningsvis blir det en bra löneutveckling för oss i alla fall, säger Lisa Johanson, kokerska och arbetsplatsombud. Kommunerna har bra ekonomi just nu.

Inte klart än
En tusenlapp mer i månaden och en lägsta lön på 16.200 kronor är Kommunals huvudkrav i pengar, och det tycker tjejerna runt fikabordet på Regnbågen är ”himla bra”. Det är för bra för att vara sant, säger de och konstaterar att innan det blir något i lönekuvertet ska det förhandlas, centralt och lokalt.

Var smärtgränsen neråt går vill ingen svara på. 1.000 kronor är mitt personliga krav, säger Lisa bestämt.

– Det är individuell lönesättning och det gäller att stå på sig.

Gunilla Jansson som är skolmåltidsbiträde med lång erfarenhet suckar. Hon har svårt att lyfta fram sig själv inför chefen. Hon ser hellre att det blir lika mycket till alla. Med andra ord vill hon ha höga generella påslag. Vilket kan bli Kommunals vägval den här gången. Reallönen ska skyddas för alla, är Kommunals budskap, och i praktiken betyder det att alla måste få ganska höga påslag. Inflationen beräknas bli drygt 1,5 procent.

Gunilla Jansson vill helst ha lika för alla, men har också en invändning. Det cementerar de löneskillnader som finns.

– Om andra får lika mycket som jag kommer jag aldrig i kapp, säger hon.

Lisa Johansson håller med:

– Ja det blir konstigt. Å andra sidan, om vi lägger ut allt individuellt kan det bli mycket orättvist.

Usel grund
Fackets krav på 16.200 kronor i månaden som lägsta lön för 18-åringar sticker i ögonen på skolmåltidsbiträdena Eva Bauer och Gunilla Jansson. Det är mer eller lika mycket som de tjänar i dag efter många år i yrket mycket yrkeskunskap. Kravet skulle ge 400 direkt för Gunilla, ingångslön efter 20 års erfarenhet.

– Det är svårt att smälta, säger Eva Bauer. Det är naturligtvis bra, grundlönen är usel. Men då måste våra löner höjas ännu mer.
Andra krav på Kommunals lista, som rätt till heltid och rätt till fast tjänst efter tolv månaders vikariat, gillas på Hjälmstaskolan. Heltid
vill inte alla ha här, men rätten ska finnas.

Skolmåltidspersonalen tillhör kostenheten med egen budget och chef. Ingrid Fuchs heter chefen. När LO-Tidningen ringer upp för att få en kommentar om avtalskraven säger hon att hennes medarbetare är värda ett extra lyft. Å andra sidan vill hon inte lyfta alla på en gång. Utbildning och serviceanda ska löna sig, tycker hon.

Utrymmet framöver vet hon inget om. Det brukar ligga mellan två och tre procent, säger Ingrid Fuchs.

FAKTA: Kommunal begär en tusenlapp i månaden
Kommunal kräver löneökningar på 825 kronor plus en jämställdhetspott på 166 kronor. Totalt blir det cirka 1.000 kronor i månaden. Jämställdhetspotten beräknas på andelen kvinnor som tjänar under 20.000 kronor.

På kravlistan står också en ny lägstalön från 18 år på 16.200 kronor. I dag är lägstalönen för outbildad 13.800, för utbildad 15.000 kronor.  Kommunal kräver rätt till heltid, rätt till fast anställning efter tolv månaders vikariat inom ramen för tre år. Vidare vill Kommunal att minsta deltidsmått ska vara 20 timmar, vilket hänger samman med förändringar i a-kassan.

Facket ställer också krav på ökat inflytande, dels över arbetstidens förläggning, dels över den lokala lönebildningen. Kommunal vill återta en del av makten över nyanställdas löner. Om en nyanställds lön avviker från vad som är normalt ska facket informeras.

Genomsnittslönen för en kommunalare är i dag cirka 18.300 kronor. Förra året fick kommunalarna löneökningar på i genomsnitt 562 kronor, eller 0,3 procent utöver avtal.

Läs också: reportaget från Vallentuna "Kvinnorna som alla pratar om"