”Det här är inget jobb jag rekommenderar”
Dödsoffer, elavbrott och skador på skogen. Efterräkningen från av stormen Per är stor. Arbetsmiljöverket varnar för det farliga uppröjningsarbetet i skogen.
Vid vägen strax utanför Kinnared, nordöst om Halmstad, lyfter en skogstraktor upp höga tallar flera meter upp i luften och flyttar in dem en bit i skogen. Evald Karlsson håller i en stor motorsåg.
– Det blåste nog lika mycket som då Gudrun kom men då var det ännu värre skador, de träd som inte var så tåliga föll då i stället, säger han.
Nödvändigt med kontroll
Några av träden har lagt sig över en telefonledning. Evald Karlsson går fram och sågar av en stock så att traktorn kan lyfta upp den.
– Man måste hela tiden tänka på vad man gör så att stockarna inte sprätter iväg, säger han sedan.
En tung lastbil skramlar förbi bara någon halvmeter ifrån Evald Karlsson.
– Det är mycket trafik. Det gäller att se upp även för bilarna, säger han och ser sig omkring.
Det blåser fortfarande kraftigt. Några minuter senare hörs ett brak inne i skogen och några träd ruskar till. Ett träd, eller en bit av ett träd har fallit.
– Det här är inget jobb jag rekommenderar, säger Evald Karlsson som själv jobbat i skogen i 50 år.
Myndighet varnar
Arbetsmiljöverket har gått ut med varningar för faran vid uppröjningsarbetet och ska nu skärpa tillsynen för att förhindra olyckor. I samband med stormen Gudrun tog myndigheten fram checklistor på vad de som jobbar i skogen och med elledningar ska tänka på.
Inget arbete bör utföras under den mörka tiden av dygnet. Se till att alla som behövs ute i skogen är utvilade. Trötthet och stress ökar risken att göra felbedömningar. Ensamarbete i stormfälld skog får absolut inte förekomma, skriver Arbetsmiljöverket.
Läs också: vad Arebtsmiljöverket skriver om arbete i stormens spår