NY BOK. I ett hemma-hos-reportage från Nicolae Ceausescus och hans fru Elenas palats handlar det mest om badrum – förgyllda, kaklade och mosaikklädda, utrustade som hela spa-rum och fyllda med den märkligaste apparatur.

Paret var nämligen hysteriskt noga med sin hygien, rädda som de var för smitta och sjukdomar. För säkerhets skull använde Ceausescu heller aldrig en kostym mer än en gång. Det blev nära 9.000 under de 24 år han satt på makten i Rumänien.

Måttlösheten är genomgående i Peter Yorks bok Hemma hos diktatorn där han presenterar residens som tillhört sexton av 1900-talets mest välkända envåldshärskare. Här får vi titta in bakom kulisserna hos Stalin, Hitler, Tito, Marcos, Bokassa, Idi Amin, Saddam Hussein med flera.

Överlag rör det sig om pretentiösa, brackiga interiörer, överlastade med guld, utsmyckningar och polerad marmor och ofta groteskt överdimensionerade. Som Mussolinis arbetsrum på drygt 200 kvadratmeter och 12 meter i takhöjd, fast det bara rymmer ett skrivbord och några stolar. Pösiga kuddar med broderade hakkors, uppstoppade djur och sadistiska, halvpornografiska målningar är andra drastiska inslag som förmodligen tillförts för att ge inredningen en mer personlig touche.

Trenden är tydlig: bostäderna är uppvisningsobjekt som ska frammana bilden av kraftfulla, potenta och oförskräckta ledare. Örnen är ett populärt attribut som flera av despoterna har omgett sig med, liksom leopardskinn och tunga möbler. De berättar om styrka, mod och auktoritet, men också om bristen på smak och besinning.

När Peter Yorks går husesyn Hemma hos diktatorn gör han det enkelt för sig. Han beskriver i stort sett bara vad han ser på bilderna, någon större och djupare kännedom om bostäderna har han inte. Och bilderna är dessutom oftast rätt dåliga, fjärran från inredningstidningarnas glassiga bilder av stylade rum. Ändå har boken ett visst värde. Att se hur storhetsvansinnet tagit sig uttryck i de här gamla gemaken säger en hel del om maktfullkomlighet och roffarmentalitet.

Titel: Hemma hos diktatorn
Författare: Peter York
Förord: Douglas Coupland
Förlag: Norstedts

Eva Dandanelle
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören