/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/stath.jpg /media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/hagman.jpg  /media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/erland.jpg /media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/brink.jpg /media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/malmborg.jpg
Claes Stråth Lena Hagman Erland Olauson Josefin Brink Curt Malmborg

Bubblare, nyårsraketer och väletablerade politiker. Så kan några av de 15 personer LO-Tidningen listat som årets snackisar benämnas. Här är hela listan:

Stormig seglats väntar
Erland Olauson, LO:s avtalssekreterare.

Seglaren från Valdemarsvik som i år sitter på jaktpasset och ser hur förbunden och arbetsgivarna kryssar mellan avtalsskären. Debatterar ofta ideologi i tv-soffor med Svenskt Näringslivs Jan-Peter Duker. Detta år lär knappast bli något undantag. Avtalsrörelsen är stor och riskerna för konflikt många. Tidigare erfarenhet som facklig jurist och kanslichef på LO.

Han har bråda dagar
Svenskt Näringslivs vice vd, Jan-Peter Duker.

Blir det månne bråda dagar för mannen som kämpar hårt för inskränkningar av konflikträtten? Fackligt övervåld i Göteborg kallar han blockaden mot salladsbaren i Göteborg. Sympatiåtgärder skapar en obalans på arbetsmarknaden, tycker han, och har länge krävt förändring men inte ens den nya regeringen verkar lyssna. Blir det konflikt i år finns det all anledning att tro att Duker kommer att tala ännu högre om behovet av ”moderniseringar” av arbetsrätten. Gissningsvis syns han då i tv-sofforna med LO:s Erland Olauson.

Hur många konflikter ser han i spegeln?
Medlingsinstitutets  gd Claes Stråth.

Risken är stor att Claes Stråth i år får skynda till närmsta telefonkiosk och ta på sig sina supermedlartrikåer. Årets avtalsrörelse ser tuff ut. Claes kan bli mannen som får hoppa upp i sadeln och rädda landet från arbetsmarknadskonflikt. Medlare brukar dock vara blyga violer och vill ofta inte uttala sig i offentliga sammanhang, ungefär som Clark Kent.

Maud Olofsson bjuder upp till fajt om arbetsrätten…
Maud Olofsson, näringsminister och centerns partiledare

Hemma i Högfors planterade hon tallar med sina kolleger i alliansen, ska hon i år rycka upp arbetsrätten med rötterna? Centern har markerat att de är för en tuffare linje mot facket än den som förespråkas av arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin. Så här kan det bli fajt med både facket och partiledarbröderna i allianspartierna.

…kan EU:s man hålla takten?
Charlie McCreevy, EU-kommissionär

Irländaren som ansvarar att EU:s inre marknad hålls välsmord. Det handlar om 480 miljoner människor i 27 medlemsländer. Hans målsättning är att få bort handelshinder och minska byråkratin. Hur passar svenska kollektivavtalen ihop med detta? Under konflikten i Vaxholm påpekade han att de svenska kollektivavtalslösningarna, i stället för lagstiftade minimilöner, rör till det för EU. Dessutom måste han snart ge sitt svar på frågan om svenska fackförbund kan tränga undan kollektivavtal från andra länder.

Tv-reportern med den rikskända frisyren
Elisabet Höglund, reporter på SVT.

Utspel, påhopp och paragrafer. Hon är den som når ut till dem som bänkat sig i tv-soffan för att få nyheter om avtalsrörelsen och arbetsmarknaden. Som anställd på SVT sedan 1983 har hon både fått beröm för sitt arbete och mötts av elaka påhopp för sin frisyr. Genom åren har hon bevakat arbetsmarknad, ekonomi och politik som presenterats i Aktuellt och Rapport. Ett tag var hon även Europakorrespondent i Bryssel.

Hon talar om klass
Susanna Alakoski, författare.

Bjuds debutanten och Augustprisvinnaren in till finkulturens debattrum och får upp klassfrågan på den mediala dagordningen? Vi får se. Hennes bok Svinalängorna, om finska Leena som växer upp i ett miljonprogramsområde i Ystad under 1960-talet, har väckt stor uppmärksamhet. Hon är stolt över att klumpas ihop med ”arbetarförfattare” men tycker att ordet för tankarna till något manligt och tryggt. Kvinnors utsatthet blir troligen ämnet för nästa bok.

Han har inte blivit arbetslös
Bo Bylund, generaldirektör för Arbetsmarknadsverket

Ska mannen som räknar arbetslösa själv bli arbetslös? Då alliansen satt i opposition ville de arbetsbefria Ams-chefen men i regeringsställning svängde de. Fortsätter arbetslösheten att gå ner så blir det socialdemokraten Bylund som kommer att leverera siffrorna om den sjunkande arbetslösheten. Bylund är utbildad jurist och tidigare anställd på LO:s rättskydd och som förbundsjurist på Metall. Har även bossat över Banverket.

TCO-ekonomen gör sin stämma hörd
Lena Hagman, TCO:s chefekonom

Ekonomröst som hörs lite här och lite där. Tidigare har hon knegat på bland annat Statistiska centralbyrån, Industriförbundet, finansdepartementet och Näringslivets ekonomifakta. Sitter i en skuggdirektion till Riksbanken, som utsetts av Dagens Industri, där hon gissar utvecklingen av räntan. Spelar golf, gillar bowling och musik men tycker att regeringens politik är för inriktad på att skapa låglönejobb.

LO-basen rycker in som oppositionsledare
Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande

Förändringarna i a-kassan har varit som ett rött skynke för LO-basen. Ta inte strid med världens starkaste fackförening, varnade hon regeringen under en manifestation mot förändringarna. Hon har öppnat hårt, det blir spännande att se hur året fortsätter. Dessutom figurerar fortfarande hennes namn i spekulationerna om vem som blir sociald
emokraternas nya partiledare.

Rektorn på kapitalisternas sida
Johan Staël von Holstein, entreprenör och dokusåpa-rektor.

Sedan socialdemokraterna förlorat valet har han gått runt i någon form av lyckorus och drar gärna en lans för underbetalda direktörer och kapitalister. Så länge lyckoruset sitter i spår vi att han kommer att dyka upp både här och där. Han har ju tidigare varit ”rektor” i treans dokusåpa Rivalerna. I år kanske det är dags för slänga sig in i en ny såpa, varför inte kalla den Avtalsrörelsen?

Tuffingen som vågar säga nej
Curt Malmborg, generaldirektör för Försäkringskassan.

Tuffingen som tycker att Försäkringskassan måste våga säga nej oftare och talar titt som tätt om alla som fuskar. Men 2007 kan det bli han som får ta emot några tunga tennisservar då socialförsäkringsutredningen ska bli realpolitik. Han är dock van att spela på hårt underlag. Tidigare var har statssekreterare åt Bosse Ringholm på finansdepartementet och har även varit kanslichef på fackförbundet Sif.

Hon har lagt om moderat kurs
Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet.

Pekas ut som en av hjärnorna bakom moderaternas arbetsmarknadspolitik och jobbar som statssekreterare åt Totto, eller Sven Otto Littorin som han heter. Eva Uddén Sonnegård var tidigare moderaternas arbetsmarknadsexpert och har jobbat åt Riksbanken och Medlingsinstitutet. Hon har även forskat. Sin doktorsavhandling om lönebildning skrev hon på Fackföreningsrörelsens forskningsinstitut, Fief. Gift med Joakim Sonnegård som under socialdemokraternas tid var planeringschef på finansdepartementet men numera är kanslichef för Expertgruppen för miljöstudier.

Mona Sahlin på väg att göra comeback
Mona Sahlin, riksdagsledamot för socialdemokraterna.

Gör den hängivna AIK:aren Sahlin en stjärncomeback? Tobleronen och de 100 parkeringsböterna är minnen blott och just nu är hon toppkandidaten till partiledarposten i socialdemokraterna, även om många tvivlar. Vanan att organisera och uppträda har hon sedan barnsben. 1964 var hon med och startade svenska Barbieklubben och 1969 var hon med i melodifestivalen och körade bakom Jan Malmsjö i låten Hej Clown.

Dam med giftig tunga
Josefin Brink, riksdagsledamot för vänsterpartiet.

Giftigaste tungan i arbetsmarknadsutskottet. Saxofonisten och en av chefredaktören på den feministiska tidningen Bang har bytt bana och tagit sig in i riksdagen på rekordtid. Nu sitter hon i arbetsmarknadsutskottet och kan under året orsaka mardrömmar bland meningsmotståndarna, och få borgerliga ledarskribenter att rasa. Vi räknar med rubriker.