BLUES. Rory Block har jag följt sen mitten av 70-talet, då hon gav ut sina första lp-skivor i eget namn. How To Play The Blues hette en av dem. Nej, titeln var inte övermaga.

På hemsidan kan man läsa om uppväxten i Greenwich Village. Hennes pappa arbetade i läder och gjorde sandaler. Som knappt ens tonåring var hon med och jammade i Washington Square Park. Det ordnades också konserter i Allan Blocks sandalbutik. 1964, efter att ha hört samlingen Really The Country Blues, bestämde Rory sig: hon skulle spela blues på gitarren. Året därpå utbrast blueslegenden Son House: ”Where did she learn to play like this?”

En ännu större legend, bluessångaren och gitarristen Robert Johnson, har varit hennes musikaliske ledsagare sen tonåren på
60-talet. Hans låtar förekommer på flera tidigare album – men först nu har Rory Block ägnat ett helt album åt att tolka Robert Johnson.

Kräver motfrågan
En fördomsfull fråga: Rory Block, både kvinna och vit, kan hon spela blues? Varför inte? blir motfrågan. Det beror väl på vilken kunskap hon har om bluesmusiken, hur skickligt hon hanterar sin akustiska Martin och, inte minst, på hennes livserfarenheter.

Titeln, The Lady and Mr. Johnson, passar bra. De två, en vit kvinna och en svart man, möts i musiken. Vita bluesgitarrister är ofta så virtuosa att musiken blir matematik. De vet vilka toner de ska sätta innan fingret placeras på gitarrhalsen. Men så spelade aldrig de gamla bluesfarbröderna: de skapade sin bluesmusik i stunden. Och så spelar inte heller Rory Block.

Gör dem själva
Hon har tagit till sig klassiska Johnson-låtar som ”Hellbound On My Trail”, ”Come On In My Kitchen”, ”Last Fair Deal Gone Down” och ”Walkin´ Blues”, låtit dem passera genom sig och sitt liv – nu släpps de ut igen som Rory Blocks egna bluestolkningar.

Slide-fingret glider hetsigt. Det är tufft och nervigt. Hon växlar mellan snabba löpningar och lugnare toner. Gitarren kompar inte utan kommenterar, för en dialog med sången. Varje ton låter som om den spelas just nu och är ett spontant utryck för vad Rory Block känner och tänker i spelögonblicket. Finns det någon som tolkar deltabluestraditionen från Mississippi bättre än Rory Block? Det tror jag inte.

Album: The Lady and Mr. Johnson (Ryko)
Artist: Rory Block
Besök också: Rory Blocks hemsida


Bengt Eriksson
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören