/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/sallad.jpg
Tredje ordförande Malin Ackholt vänder ryggen åt banderollen. Några maffiametoder vill hon inte kännas vid. ”Göteborgsavdelningen har prioriterat i linje med målsättningen för förbundet,” säger hon. Foto: Björn Larsson Rosvall.

Utanför saluhallen Briggen diskuteras makten över arbetsmarknaden. Fackets stridsåtgärder slår hårt och orättvist, anser en del. Men arbetslivsforskaren Christer Thörnqvist har aldrig stött på någon oproportionalitet.

Den svenska modellen med konflikträtt och fredsplikt har hamnat i hetluften. Vid ingångarna till saluhallen Briggen i Göteborg står påpälsade blockadvakter och huttrar i regnet. Några har varit där i stort sett varje dag sedan den 5 december då blockaden mot salladsbaren Wild´n Fresh bröt ut, andra är inkallade för dagen:

– Det hårdnar ute och vi måste agera. Vi har ett uppdrag och det är att se till att våra medlemmar konkurrerar på lika villkor, säger blockadvakten Malin Ackholt som till vardags, utan lånade varma kängor som hon kan ”snurra runt i”, är tredje ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

Det är tio år sedan Hotell- och restaurangfacket senast utlöste en blockad. Wild´n Freshs delägare Sofia Appelgren vill inte att facket ska kunna tvinga henne till att skriva kollektivavtal. Hon har anlitat en advokatfirma för att visa att hennes eget avtal är minst lika bra som kollektivavtalet.

Konflikträtten retar
Facket har i sin tur också anlitat en advokatbyrå. Dess rapport visar att kollektivavtalet ”uppenbart ger högre ersättning”. Det är tisdag, samma dag som regeringens företrädare står bakom Byggnads när Lavalmålet tas upp i EU:s domstol. Regeringen med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i spetsen stöder den svenska modellen med konflikträtt. I Ekots lördagsintervju sa han också att blockaden i Göteborg är legitim. Det upprör Svenskt Näringslivs Jan-Peter Duker.

– När världens starkaste fackförening har obegränsade möjligheter att ge sig på en liten entreprenör i syfte att tvinga till total underkastelse, visar det inte på balans.

Kollektivavtal måste inte finnas på alla arbetsplatser, enligt honom. Sveriges hotell- och restaurangföretagares vd Mats Hulth uttrycker dock en önskan om att kollektivavtal ska finnas på så många arbetsplatser som möjligt, helst alla.

Arbetslivsforskaren Christer Thörnqvist säger till LO-Tidningen att målet för den svenska modellen måste vara kollektivavtal på alla arbetsplatser där det finns anställda. Utan minimilöner är annars risken för extrem underbudskonkurrens stor.

– Därför är det viktigt att man försöker träffa kollektivavtal på platser som inte har medlemmar också, säger han.

Tar inte åt sig
Arbetsgivarna vet att det långsiktigt gynnar dem, men kortsiktigt vill de hellre ge facket en känga, tror Christer Thörnqvist. Talet om oproportionerligt kraftiga stridsåtgärder ger han inget för:

– Jag har aldrig sett någon oproportionalitet. Facket genomför blockader, det är ju inte politisk generalstrejk, säger han.

Utanför Briggen tar blockadvakten Mona-Lisa Gireland gärna diskussioner. Men hon börjar bli trött på folk som viskar ”subba” eller ”kommunistjävel” i örat.

En yngre man går förbi, drar på sig överrocken och väser ”ni är inte kloka”. En bit bort har en man och en kvinna ställt sig med en stor banderoll: ”Stoppa fackets maffiametoder”. Mannen presenterar sig som en egenföretagare som ”tröttnat på facket för länge sen”.

När Göteborgsavdelningens förste ombudsman Dan Fransson, som under dagen levererat kollektivavtalets försvarstal till höger och vänster, kommer ut efter en sväng inne i saluhallen börjar mannen med banderollen att hojta. Varia-tionsrikedomen på anklagelserna mot facket verkar obegränsad.

 – Han går visst i gång på dig, säger någon till Dan.

Blockadvakterna drar upp kapuschongerna och vänder ryggen till. Oerfarna förtroendevalda får inte stå ensamma. Så kommer en kvinna förbi:

– Håll ut, säger hon och klappar om Mona-Lisa.

– Tack, det ska vi göra, svarar hon och verkar åter fylld av energi.

Stöttar chefen
Utan att själv ha valt det har Linnéa Zickerman hamnat i händelsernas centrum. Hon är en av tre anställda på salladsbaren den här förmiddagen.

– Jag stöttar Sofia till hundra, säger hon.

Tillsammans med delägaren Sofia Appelgren har hon undertecknat en handskriven förklaring till varför de misstycker till fackets agerande. Frivillighet är ledordet. I våras tog Linnéa Zickerman studenten. Sedan i september har hon jobbat tre timmar i veckan på Wild´n Fresh, snart ska hon ut på en långresa.

Blockadvakten Malin Ackholt säger att facket måste strida för dem som vill satsa på branschen.

– Du kommer alltid till ett steg i livet då du flyttar hemifrån och då vill du kunna försörja dig. Då måste det vara schysta villkor, säger hon.