Fyra fackförbund i Storbrittanien, USA och Tyskland tog nyligen det första steget mot ett nytt globalt fackförbund.
 
Tyska IG Metall, Amicus, som är det största fackförbundet inom den privata sektorn i Storbritannien, och två amerikanska fack, United Steelworkers och International Association of Machinists, skrev nyligen på internationella solidaritetsavtal med varandra. Genom pakten vill de förhindra att multinationella företag spelar ut facken i de olika länderna emot varandra. Ett uppmärksammat svenskt exempel på detta skedde för två år sedan, när General Motors lät Trollhättan och tyska Russelsheim skönhetstävla om produktionen av nästa Opel-modell.

De fyra fackförbunden som alla är bland de största i respektive hemland samlar närmare sex miljoner medlemmar. Ledarna för förbunden ser avtalen som ett första steg mot ett samlat multinationellt fackförbund.

– Vårt mål är att skapa ett enda mäktigt fackförbund som kan verka gränsöverskridande för att utmana de globala marknadskrafterna. Jag ser framför mig en fungerande, om än federal, internationell organisation inom nästa årtionde, säger Derek Simpson, generalsekreterare för brittiska Amicus.