De 15.000 arbetarna på Goodyears däckfabriker i USA har återgått till arbetet. De har strejkat i tre  månader. Majoriteten har röstat för en uppgörelse som tvingar Goodyear att satsa omkring sju miljarder kronor i en hälsofond.

I oktober inledde arbetarna på 16 däckfabriker i USA den strejk som nyligen tog slut i och med en tre-årig uppgörelse mellan facket United Steelworkers, USW, och  Goodyear Tire and Rubber Company.

Företaget ska betala in nästan sju miljarder kronor till en hälsofond för arbetarna, också för de som pensionerats efter ett långt arbetsliv på Goodyear.

Fonden ska säkra att arbetarna får hjälp hos läkare och med medicin i en tid när hela vården i USA befinner sig i kris, enligt Thomas Conway, USW:s vice ordförande.

I uppgörelsen ingår också att Goodyear ska tredubbla sina investeringar i de amerikanska fabrikerna för att de ska kunna möta konkurrensen från däckfabriker i andra länder.

Men allt gick inte fackets väg. USW tvingades gå med på att Tyler, en däckfabrik i Texas, läggs ner. Goodyear ville stänga Tyler omedelbart men nerläggningen ska först ske om ett år så att arbetarna får möjlighet att förhandla om avgångsvederlag, enligt facket