I dag, torsdag, beslutade riksdagen att de omtalade förändringarna av a-kassan ska genomföras.

– Regeringen borde skämmas över den julklapp som landets löntagare nu får, kommenterade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin beslutet.

LO-basen säger att förändringen innebär ett stort kliv mot avveckling av den svenska modellen. Trots att beslutet nu är fattat säger TCO:s ordförande Sture Nordh att frågan om a-kassan ännu inte är avgjord.

– En översyn av de olika a-kasseavgifterna kommer att bli nödvändig när människor berörs och upptäcker de godtyckliga avgifterna mellan olika a-kassor. Men det blir säkert också reaktioner när fler kommer att utförsäkras från a-kassan, när studenter blir utan ersättning och när människor upptäcker hur förändringarna slår mot jämställdheten, säger han i ett pressmeddelande.

Vägen till beslutet har kantats av kritik och protester. Beslutet skulle egentligen ha fattats redan i går men socialdemokraterna och vänsterpartiet lyckades skicka tillbaka frågan till arbetsmarknadsutskottet.

Partierna ansåg att regeringens förslag var slarvigt utrett. Hets mot arbetslösa och hjärtlöst var några ord som användes i riksdagsdebatten. Arbetsmarknadsutskottet höll ett extra möte i går kväll. Frågan skickades därefter tillbaka till riksdagen.

FAKTA: Så blir den nya a-kassan:

  • Avgifterna höjs. För många LO-medlemmar innebär det en höjning kring 250 kronor per månad, dock högst 300 kronor. Arbetslösa slipper höjningen.
  • Taket i a-kassan sänks. Högsta ersättning blir 680 kronor om dagen, eller 18.700 kronor i månaden.
  • Nivån sänks till 70 procent efter 200 dagar, till 65 procent efter 300 dagar. Denna nedtrappningen sker först från och med den 5 mars nästa år.
  • Arbetsvillkoret skärps. För att ha rätt till inkomstrelaterad a-kassa krävs 80 i stället för 70 timmars arbete per månad under sex månader (inom en ramtid av tolv månader).
  • Den så kallade överhoppningsbara tiden i arbetslöshetsförsäkringen begränsas till fem år, från nuvarande sju år.
  • Studievillkoret avskaffas. Möjligheten att kvalificera sig till a-kassa genom studier tas bort.
  • Beräkningen av den så kallade normalarbetstiden som ligger till grund för arbetslöshetsersättningen ändras så att ersättningen räknas ut efter de senaste tolv månaderna, tidigare gick det även att räkna på sex månader.