Almanackan höjer inte julstämningen i år heller. Ett par lördagar har letat sig in före jul och nyår – annars är det dystert.

Almanackan går i svart – inte rött. Sådant kan bara glädja arbetsgivare och en eller annan nationalekonom, som får tillväxt i blick och ser BNP öka med några tiondels procent extra för att folk jobbar i stället för att umgås med familjen.

– Julen är enda chansen till lite rekreation efter en tung höst, så de här jularna utan klämdagar är ganska jobbiga. Dessutom har skolorna stängt, så det blir problem med barnpassningen, tycker Stefan Leiding, Tumba, lastbilsbyggare på Scania i Södertälje och kontaktombud med mera i IF Metall.

Snittar på fyra
Drygt hälften i LO-opinion tar ledigt någon eller några klämdagar – i genomsnitt fyra dagar. En tredjedel jobbar under någon eller några helgdagar – i genomsnitt två dagar. Ulf Hörnelid, Norsjö, undersköterska och sektionsordförande i Kommunal, jobbar på juldagen, nyårsdagen och ytterligare tre helgdagar.

– Helgarbetet får man på köpet inom vård och omsorg – tillsammans med den dåliga lönen, konstaterar han.

Marie Uppegård, undersköterska på akutmottagningen på Falu lasarett, har tagit semester och är julledig för
första gången på tolv år. Pernilla Zerrouki, Alnö, är telefonist och aktiv i Seko. Hennes arbetsplats, nummerupplysningen 118 188, håller öppet dygnet runt alla dagar. Men i år är hon ledig över jul och nyår.

– Jättehärligt. Jag har förmånen att kunna påverka schemat och i år vill jag vara ledig.

Högsäsong
Handelsanställda, postanställda och de som jobbar på tvätterier får också räkna med mycket helgjobb. Jul och nyår är den jäktigaste tiden på året. Möjligen kan det vara till lite tröst att julen 2007 blir mycket rödare. Julafton infaller på en måndag och det blir många lediga klämdagar.

Och det var inte bättre förr. Julen 2004 var helsvart.