Facken inom industrin reagerar starkt på Teknikarbetsgivarnas krav på öppningsklausuler – möjligheten att avskaffa delar av kollektivavtalet lokalt.

Idén betecknas som utvecklingsfientlig och förvånandsvärt bakåtsträvande.

– Öppningsklausuler är så defensivt. Det fungerar inte att svälta sig igenom problem. Det leder som regel till sotdöden. I stället ska industrin utvecklas och omvandlas, säger Ulf Bengtsson, ordförande för Sveriges Ingenjörer.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven pekar på att produktivitetsutvecklingen i Sverige är högst i Västeuropa och det är vägen framåt och skapar konkurrenskraft.  Det går inte att gå framåt genom att stå stilla. Det är helt enkelt en sund ekonomisk utveckling att företag med likvärdiga avtal utsätts för konkurrenstryck.

– Öppningsklausuler finns inte ens på dagordningen. Vi har riksavtal och de ska gälla, säger Stefan Löfven.

Bakåtsträvande
Även Sifs ordförande Mari-Ann Krantz reagerar starkt på förslaget:

– Vi vill utveckla svensk industri. Något sådant kan jag inte se hos arbetsgivarna, säger hon.

För facken är lönehöjningar det mest betydelsefulla. Alla tre fackliga företrädare tycker att det är mycket bekymmersamt att teknikarbetsgivarna inte lyckats precisera sig till konkreta siffror. Den gemensamma tolkningen är dock att arbetsgivarna inte vill ge någonting och till och med sänka lönerna genom öppningsklausulerna.

– Lönerna till direktörer och bolagsstyrelseledamöter ska tillåtas öka med två siffriga procenttal medan de anställdas löner inte alls ska öka och i vissa fall sänkas. Det är stötande. De jämför ledningarnas löner med amerikanska ersättningar medan våra
medlemmars betalning ska jämföras med kinesiska löner, säger Mari-Ann Krantz.

Oklart bud
Ulf Bengtsson tycker inte ens arbetsgivarna lyckats precisera ett bud. De föreslår bara en förlängning av det gällande avtalet.

– Arbetsgivarna får se till att komma med preciseringar. Vi ska ha lönehöjningar och vi ska ha en reallöneutveckling, säger Stefan Löfven.

De tre fackliga företrädarna konstaterar att parterna står längre ifrån varandra än i tidigare avtalsrörelser. Förhandlingarna börjar på allvar andra veckan i januari nästa år.