Förslaget har förberetts slarvigt, hävdar socialdemokraterna och vänsterpartiet i riksdagsdebatten om a-kassan som pågår just nu. Partierna kräver att riksdagen ska återförvisa förslaget till arbetsmarknadsutskottet.

– Vår poäng är att trots åsiktsskillnaden finns det ett berättigat krav på att stora omfattande förslag måste beredas på ett seriöst sätt. Det har inte gjorts. Både Försäkringskassan och A-kassornassamorganisation har sagt att det finns enorma problem för att genomföra förslaget, säger Patrik Björk som sitter i arbetsmarknadsutskottet för socialdemokraterna.

För att ärendet ska skickas tillbaka till arbetsmarknadsutskottet krävs det att en tredjedel av riksdagens ledamöter, 117 personer, röstar för en återförvisning.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet har tillsammans 152 ledamöter. En votering kan ske efter klockan fyra i dag, onsdag.
Just nu pågår debatten om a-kassan i riksdagen och det är än så länge svårt att säga vad som händer ifall s och v lyckas skicka tillbaka frågan till utskottet.

Eftersom kammaren sammanträder i morgon, torsdag, kan det finnas en möjlighet att beslutet skjuts upp till dess. Om detta inte görs får ärendet skjutas upp till efter den 16 januari 2007 då kammaren åter igen öppnar efter juluppehållet. En återförvisning tillbaka till utskottet kan endast göras en gång.