Obegripligt trams. Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt beskriver arbetsgivarsidans debattinlägg som en provokation. Nu varnar han för att förhandlingarna i sämsta fall slutar i en tidig konflikt.

– Det är trams i kvadrat när man går ut så här i en situation där hela industrin växer så att det knakar. Styrelseledamöter och direktörer skor sig och får ersättningar som våra medlemmar inte kommer i närheten av, säger Lars-Bonny Ramstedt och fortsätter:

– Produktivitetsutvecklingen måste även gynna de anställda. I dag har vi medlemmar som tjänar 13.600 kronor, det är inte en lön som går att leva på.

När Sif den här veckan växlar bud med arbetsgivarna på flera olika områden är diskussionsklimatet iskallt. I en artikel på Dagens Nyheters debattsida la på tisdagen arbetsgivarsidan fram sin syn på den kommande avtalsperioden och budskapet var tydligt: de tänker vägra satsningar på lägstalöner och vill hellre slå ett slag för individuella löneförhandlingar.

Utforskar utrymmet
– För mig är det här obegripligt. Jag kan inte tolka det som något annat än att de vill testa gränserna och anser att de har råd att ta en konflikt, säger Lars-Bonny Ramstedt som inte är sen att understryka att det är en fajt hans förbund är villigt att ta.

– Vi har sagt att vi ska förbättra läget för dem som har det allra jäkligast och för kvinnorna som halkat efter och det står vi fast vid.
Precis vad som ska göras för kvinnorna är dock inte klart. Det blir en tvåstegs-raket där bara den ena delen är förankrad inom Sif.

Det handlar om att se till att lönekartläggningar genomförs och att kunskapen kring jämställda löner ökar. Steg två är att skapa löneutrymme för kvinnorna men det bygger på att Sif-männen är villiga att kliva tillbaka i år.

– Så långt har vi inte kommit i diskussionerna än. I och med att vi har tagit plattformen för Facken inom industrin har vi låst vår procentsats och kan inte begära extra pengar av arbetsgivaren för en kvinnosatsning, säger Ramstedt.

En knivig situation där förbundet redan lovat b innan de sagt a. Det är dock inget som tycks stressa förhandlingschefen.

Vann också
– Det hela bygger på kompromissande. Vi var tvungna att nöja oss med den här siffran, 3,9 procent, eftersom flera av de andra kraven i plattformen är renodlade Sif-krav som vi fått igenom. Nu har vi stöd för både kronpåslag och kraftiga satsningar på lägstalönerna, säger han.

Och i och med att den interna kritiken inom tjänstemannaförbundet har varit så hård och högljudd räknar nu Lars-Bonny Ramstedt med att hans förhandlingspartners ska ha bättre förståelse för läget.

– Nu finns det ingen prutmån på den här nivån. För inte ens en blind höna kan ha missat hur våra medlemmar känner i den här frågan. Även om arbetsgivarna uppträder som de blivit döva när de predikar sina bud.

Läs också: analysen "Lägsta lönerna ställer allt på sin spets"
Läs också: Arbetsgivarsidans artikel på Dagens Nyheters debattsida den 19 december 2006