Företagare kritiserar kraftiga höjningar av redan höga direktörslöner i storföretagen. Även den borgerliga regeringen är kritisk.

– Vi går nu in i en komplicerad avtalsrörelse. Med en sådan lönehöjning ger Michael Treschow helt fel signaler vid helt fel tidpunkt, säger Mats Rydsund.

Tillsammans med Björn Samenius äger han sömnadsföretaget Artex i Mjölby, som bland annat är underleverantör till bilindustrin. Enligt ägarna har företaget svårt att klara lönehöjningar på de nivåer som facken kräver.

Lönerally
För en vecka sedan skrev de två företagsägarna ett debattinlägg i Svenska Dagbladet, där de går till storms mot Michael Treschow och andra direktörers lönelyft. Michael Treschow har nyligen fått sitt arvode i Ericsons styrelse höjt med 750 000 kronor till strax under 4 miljoner kronor.

De två Mjölbyföretagarna skriver att direktörernas generösa lönerally är en ren provaktion mot facket och det kommer att starta en lönebrasa med allt orimligare lönekrav. De tycker att Sveriges entreprenörer behöver andra företrädare än dem som beviljar sig själva stora lönelyft ovanpå sina skyhöga fantasilöner. Företagsledare måste vara goda förebilder och inte bara låta snöd vinning gälla.

Försvarar sig
På detta svarade Michael Treschow, i ett debattinlägg, att toppchefer har för låg lön i Sverige och att de låga styrelsearvodena leder till svårigheter att rekrytera toppkrafter.

Efter det har Michael Treschow fått mothugg från de tidigare ledarna i Arbetsgivareföreningen Olof Ljunggren och Olof Stenhammar. Olof Ljunggren anser att det är obegripligt att vissa ledningspersoner ska få tvåsiffriga procenthöjningar medan andra i samma företag få nöja sig med några enstaka procent. Olof Stenhammar kallar direktörer och andra med stora lönelyft tondöva.

Regeringskritik
I går, måndag, gick även statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg till attack mot direktörslönerallyt.

– Vi har sett företagsledningar som beviljar sig ersättningshöjningar som är svåra att förstå både utifrån ett företags- och ett samhällsperspektiv, sa Anders Borg till TT.

– Höga ersättningar och höjningar kan man tänka sig om någon gjort exceptionella insatser. Men nu sker det utan att man kan se att så är fallet, fortsatte han.

Statsministern konstaterade att höga chefslöner lär påverka vinterns avtalsförhandlingar, där han själv manar facken och löntagarna till återhållsamhet.

Överraskad
– Effekten av vårt inlägg är överraskande. Vi trodde aldrig att reaktionerna skulle bli så starka, säger Mjölbyföretagaren Mats Rydsund.

Han berättar att han fått över 100 e-brev från andra företagare som stöder deras uppfattning om de stora lönelyften för ledande personer i storföretagen. Inte en enda har varit vänt sig mot deras uppfattning.