Relacom förhandlar om personalminskningar på en rad orter och vill lägga ner sin enhet i Ängelholm. Samtidigt uppmanar företaget till mer övertidsarbete än lagen tillåter.

Den bilden ger fackliga företrädare och vanliga anställda vid Relacom i södra Sverige. Särskilt nedläggningen i Ängelholm väcker starka känslor. Fem av de sex anställda är över 50 år, och de har varit anställda i upp till 40 år. Enheten har visat mycket goda resultat, och när den läggs ner måste personal från Klippan, Helsingborg och Höganäs resa till Ängelholm för att sköta kabelnätet där.

Facket misstror därför Relacoms motivering: att Ängelholmskontoret läggs ner av ekonomiska skäl.

– Den verkliga orsaken är att företaget vill bli av med mig, eftersom jag har varit en obekväm facklig företrädare, hävdar Tommy Nehage, anställd i Ängelholm och Sekos representant vid Relacom i Nordvästra Skåne och Halland.

Tvära kast
Enligt Seko redovisade Relacom från början bara en övertalighet motsvarande en tjänst i Ängelholm. Fler jobb skulle i stället bort i Helsingborg. Men när Tommy Nehage sa nej till att förhandla under en lördag och söndag ändrade sig företaget plötsligt.

En halvtimme efter att Relacom fått veta att Tommy Nehage inte ställde upp under helgen meddelade företaget att hela Ängelholmskontoret skulle bort. Övertaligheten i Helsingborg flyttades dit.

– Jag har frågat Lisbeth Johansson om Ängelholm läggs ner för att komma åt vissa personer, säger Tommy Nehage. Svaret blev: ”Inga kommentarer”.

Till LO-Tidningen säger Lisbeth Johansson, företagets regionchef i Sydsverige:

– Jag kan inte kommentera de här delarna. Förhandlingarna är inte avslutade. Men beskrivningen av händelseförloppet är helt felaktig.

Vill ha ersättning
Relacom vill skära bort omkring 400 tjänster över hela landet, med tyngdpunkt på södra Sverige. Mot den bakgrunden väcker det ilska att företaget beordrar mycket övertid. Enligt Seko har arbetsledare bett personer som redan har arbetat 200 övertidstimmar (den övre gränsen i arbetstidslagen), och som inte har dispens för mer övertid, att jobba extra på helgerna. Seko kommer att tvisteförhandla om detta och kräva skadestånd.

Relacom köper också semesterdagar av personalen. Anställda som har semesterdagar kvar har fått pengar för att avstå från dem.
I ett brev till personalen tackar Lisbeth Johansson för det myckna övertidsarbetet. ”Jag vill även att ni tar med ett stort tack hem till era familjer som också påverkas av att ni arbetar på kvällar och helger.”

FAKTA: Finns i 20 länder
Relacom har 15.000 medarbetare i nästan 20 länder. Företaget erbjuder nättjänster inom telefon och data. Det bygger, installerar och underhåller fasta och mobila nät. Många av de anställda i Sverige har följt med från Telia.