Arbetarklassen är chic! Blåställsblå och verkstadsgrå är på modet.

Toppmodeller paraderar nu på cat-walken i Paris iklädda snickarbyxor, overaller, förklädesklänningar och urtvättade skinnjackor. På fötterna sitter grova kängor och rejäla skor. Och i handen en rörmokarväska.

”Vissa av dem ser ut som om de har stigit direkt ur en roman av Emile Zola”, skriver den franska dagstidningen Le Monde. Både arbetarklassen och fabriksmiljöer är en växande trend inom haute-couturevärlden inför nästa år. En del kreatörer har också valt att hylla en av den franska arbetarklassens mest radikala perioder, den så kallade Folkfronten på 30-talet.

Verkstadsmodet sitter inte bara i kläderna. Korken på Yves Saint Laurents senaste herrparfymflaska har formen av en bult. Alltfler rödvitrutiga dukar säljs i lyxiga heminredningsbutiker och lägenheter görs om till chica industrilokaler inredda med råbetong och stål.

I Frankrike förklarar man fenomenet som nostalgi och idealisering av någonting som eliten betraktar som en svunnen epok, eftersom antalet industriarbetare i landet stadigt minskar. Men bland de som trots allt fortfarande existerar har förmodligen få råd att gå på shoppingtur i Paris mondäna kvarter.

Anna Trenning-Himmelsbach
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen