FOLKBILDNING. Enligt de senaste rönen är universum platt, och den formen är själva syftet med Nigel Holmes 88 diagram med instruktioner för såväl fickparkering som tigertämjning. Medan plattheten hos Jean-Claude Carrères mix av filosofi och fysik beror på oinfriade anspråk på djup och höjd. Han blandar baskunskap med snåriga ömsom banala resonemang kring både världsfred och kosmiska lagar, men utan att man blir klokare.

Carrère vill tanka spänning på den unkna klyschan ”vis gammal man undervisar ung förtjusande kvinna”, här i en obestämd rumtid. Hon saknar namn, men vi får vi veta att hon har mjuk hy eftersom Einstein slår sig ner i hennes knä för att illustrera tidens relativitet – Den skulle gå långsammare om han satte sig på en glödhet kamin. (Suck)

Einstein är världens kändaste fotomodell och E=mc2 världens kändaste instruktionsbild och visar bland annat att massa, ur ett visst perspektiv, är en form av energi. Enligt Einstein är det heller inte fysikaliskt meningsfullt att tala om ett objekts rörelse utan att först välja referensram som det kan relateras till.

Och en relativitetsteori kan också utformas kring Nigel Holmes bilder eftersom det vi iakttar också här beror på betraktarens position? Är det humor eller bara tomhet med steg-för-steg-anvisningar hur man fixar en varm macka? De som lever i ett universum där de minsta byggstenarna heter überironi småfnissar, för oss andra saktar tiden ned och vi börjar gäspa.

Tvärtom vore roligare
Hur mjölkar man en ko och Förklara förklara, Einstein är två diametralt olika sätt att förhålla sig, inte bara till världsalltet, utan också till den rådande handbokstrenden. Men båda verkar skrivna för den köpstarka gruppen prettostackars människor som inte vet vad de ska prata om och därför konsumerar konversationsobjekt.

Det vore roligare om böckerna bytt perspektiv med varandra – om universum förklarades med IKEA-stiliserade bilder medan ironi utvanns genom fransk pretentiös textanhopning kring hur man cyklar eller blåser en tuggummibubbla.

Bok: Förklara, förklara, Einstein!
Författare: Jean-Claude Carrére
Översättning: Britt Arenander
Förlag: W&W

Bok: Hur man mjölkar en ko och 88 andra praktiska diagram
Författare: Nigel Holmes
Översättning: Anna Davison
Förlag: Norstedts

Ann Charlott Altstadt
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören