I dag, torsdag, beslutade IF Metall på sin kamptalsinramade extrakongress att höja medlemsavgiften och lägga höjningen som en särskild avgift på 246 kronor.I eftermiddag, torsdag, diskuterar IF Metalls extrakongress regeringens höjning av a-kasseavgiften och beslutar om avgiftshöjningen.

– Vi vill göra det tydligt att vi bara vidarebefordrar en faktura från den borgerliga regeringen, säger Stefan Löfven, IF Metalls ordförande.

Facket sköter medlemmarnas inbetalningar till a-kassan – därför dyker höjningen upp på räkningarna till facket. Men det ska alltså synas att det inte är den vanliga a-kasseavgiften.

I sitt inledningstal gick Stefan Löfven till storms mot försämringarna av a-kassan och mot den borgerliga regeringen. Han manade till sammanhållning och en strävan att öka fackets medlemsantal.

Diskuterade
De 300 kongressdelegaterna i Folkets hus i Stockholm diskuterade huvudsakligen fem varianter av avgiftshöjning. Tre av dem innebar ett bibehållet procentavgiftssystem och två en fast avgift vid sidan om.

Bland ledningens förslag fanns också avgiftsbefrielse för nya medlemmar under en tid. De kommer bara att behöva betala den extra avgiften på 246 kronor. Nedsättningen av avgiften gäller under sex månader för dem under 20 år och under tre månader för andra.

Förslaget stötte på stort motstånd. Bland annat Lars Ask från östra Skaraborg förespråkade att kvalitet måste få kosta. Han frågade om IF Metall vill vara ett fackligt Dressman eller ett fackligt NK.

Tore Larsson från Stockholm sa från talarstolen att det är många som inte har förstått situationens allvar:

– Vi befinner oss i krig med den borgerliga regeringen.

Gick igenom
Flera av gruvararbetarnas företrädare, bland andra Harry Rantakyrö från Kiruna och Tomas Nordmark från Malmberget, förespråkade högre lönekrav som kompensation för avgiftshöjningen. De hade svarta t-tröjor med texten: Extra krav 246 kronor.

Tidigare har IF Metall sagt att höjningen av a-kasseavgiften inte ska påverka avtalsrörelsen. Argumentet är att politiska beslut inte påverkar företagens möjlighet att betala.

– Däremot leder regeringens förslag till stor irritation på arbetsplatserna, och det kan i sin tur få betydelse i avtalsrörelsen, säger Stefan Löfven.
 
Kongressen stödde efter debatterna förbundsledningens förslag på alla punkter. Gruvarbetarnas lönekrav behandlades inte, eftersom kongressen syfte var bara att hantera regeringens försämringar av a-kassan.

Offensiv
IF Metall vill starta en offensiv för att höja medlemskapets värde och se till att medlemsantalet inte sjunker utan tvärtemot ökar. Två saker pekar Stefan Löfven på:

Det handlar om att facket ska ge mycket mer stöd åt medlemmar som hotas av arbetslöshet eller har förlorat sitt jobb. Facket tittar på Danmark, där arbetsförmedlare jobbar direkt på fackexpeditioner.

Dessutom vill IF Metall backa upp medlemmarnas kompetensutveckling ännu mer.

Ska bli fler
IF Metall har även som mål att se till att nio av tio fackmedlemmar ska veta att den höjda avgiften beror på regeringen och att ingen del av pengarna går till facket.

Stefan Löfven berättar att han hört av flera personer som bara är med i a-kassan. De känner sig hotade av regeringens politik och vill nu gå med i facket.

– Vi ska bli fler – inte färre. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin ska få se en stark fackföreningsrörelse, säger han.

Göran Jacobsson
08-796 27 01
Skriv ett e-brev till reportern