Linda Mossberg, juridikstudent i Uppsala som ska utbildas till ”Personal fair trade shopper”. Från klockan 13 på lördag kan uppsalabor låna henne i ett tält på Stora torget och få hjälp att julhandla rättvist.

Vad är en personal fair trade shopper?
– Det är en personlig shoppare som hjälper folk att handla rättvist. Vi kan gå med och peka ut bra och rättvisemärkta varor.

Varför vill du bli personlig rättviseshoppare?
– Jag vill först och främst lära mig mer om hur jag själv kan handla bra saker. Sen vill jag upplysa folk om vad som är rättvisa produkter, och hur man kan undvika att stötta barnarbete och dåliga arbetsförhållanden när man julhandlar.

Tror du att någon vill låna dig?
– Jag hoppas att det blir stort intresse, men man kan inte bara låna oss. Tältet på torget som är tänkt som en oas i julstressen. Där ska folk kunna dricka rättvisemärkt kaffe och ta det lite lugnt samtidigt som de får information om saker man kan tänka på när man handlar.

Handlar du själv rättvist i jul?
– Det är min målsättning. Jag hoppas att jag lär mig hur jag ska göra på lördag.

Fotnot: Aktionen ordnas av den socialdemokratiska föreningen Katapult som arrangerar aktiviteter kring olika frågor.

Läs också: nyhetsartikeln "Hushållen förbättrar landets ekonomi"

Läs mer om rättvisemärkthandel på Rättvisemärkt